Dobro razmislite pre nego što odlučite da smršate

Samo jedna od 124 gojazne žene uspe da se vrati na normalnu kilažu u prosečnoj godini. Za muškarce je mršavljenje još manje izvesno – samo jedan od 210 uspe u tom poduhvatu.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 25.12.2015.

11:17

Default images
Foto: Thinkstock

Što je još gore, gojazni muškarci i žene teško uspevaju da održe gubitak kilograma – svega jedna od 10 žena, odnosno svaki 12. muškarac.

Do tih podataka došla je grupa naučnika koja je analizirala zdravstvene kartone 278.000 ljudi iz Engleske tokom devetogodišnjeg perioda.

“Pacijenti čiji je inteks telesne mase prelazio 30 retko su uspevali da održe kilograme nakon mršavljenja, a šansa da postignu normalnu težinu bila je vrlo niska”, zaključili su autori studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu “American Journal of Public Health”.

Među ljudima koji su izgubili pet procenata početne težine, više od polovine ponovo je vratilo kilograme tokom dvogodišnjeg perioda.

Stručnjaci smatraju da je došlo vreme za radikalan pristup javnom zdravlju, budući da dosadašnje preporuke lekara ne donose rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: