Obnovljeno Odeljenje za vantelesnu oplodnju u Višegradskoj

Svaki sedmi par u Srbiji ne može prirodnim putem da dobije dete i za njih je vantelesna oplodnja jedina nada da ostvare potomstvo.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

18:45

Default images
Foto: Thinkstock

Prema nekim procenama od skoro 300.000 parova samo 2.000 njih ispuni neophodne kriterijume za besplatnu vantelesnu oplodnju. Nova oprema i novčane donacije doprineli su da se broj ovih procedura na Klinici za ginekologiju u Višegradskoj udvostruči.

“Za povećanje ukupnog broja izvedenih procedura, pored opreme koja nam je stigla, bilo bi potrebmo da nam se proširi kolektiv s obzirom na to da postojeći lekari embriolozi nisu u mogućnosti da značajno povećaju broj postignutih procedura, ali se nadamo da ćemo i ovaj problem prevazići u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Fondom”, kaže načelnica Odeljenja za vantelesnu oplodnju Snežana Vidaković.

Sa novom opremom i nakon rekonstrukcije kapaciteti ove klinike su veći.

“Uloženo je više od 30 miliona dinara u renoviranje opreme za vantelesnu oplodnju. Dobili smo dva nova UZ aparata, dobili smo aparate za krio prezervaciju, mikroskope, dobili smo inkubatore... Sada radimo infrastrukturu, tako da ćemo umesto jednog organizacionog mesta sada imati dva”, kaže Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska.

Rekonstruisana je neonatologija i jedinica intenzivne nege za prevremeno rođene bebe gde su pojedini inkubatori bili stari i po više od 40 godina.

“Na sreću, obavili smo onaj najteži deo, obnovili smo pod, što je trajalo mesec dana i malo nas je omelo u radu. Sada smo prebrinuli ovaj deo i očekujemo dalju rekonstrukciju odeljenja intenzivne nege. To neće značajno poboljšati lečenje pacijenata, ali će nama značajno olakšati rad”, kaže Tatjana Nikolić, načelnica Odeljenja intenzivne nege.

Sada ova klinika ima i aparat sekvenator, što znači da će uskoro moći da radi besplatne analize svim budućim majkama kojima je to potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: