Kritičan period za osobe alergične na ambroziju

Sredina leta je najkritičniji period za sve one koji su alergični na ambroziju.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

17:08

Default images
Foto: Thinkstock

Skoro 40 odsto dece i više od 20 odsto odraslih u Srbiji ima neku vrstu alergije, a najčešće je to alergijski rinitis. Do kraja leta očekuje se veća koncentracija ambrozije u vazduhu.

Ukoliko vas u sred leta, po temperaturi od 40 stepeni snađu simptomi slični prehladi budite sigurni da je to alergija. Iz godine u godinu, sve je više alergičnih na ambroziju, a taj broj gotovo je jednak broju alergičnih na grinje koje su decnijama unazad najčešći uzrok alergija.Iako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena. Vetar može da prenese polen i do 300 kilometara.

“Kritična koncentracija je 5 polenovih zrna u metru kubnog vazduha da bi došlo do ispoljavanja kliničke slike i alergijskog rinitisa i bronhijalne astme i treba napomenuti da najveća koncentracija polenovih zrna u jutarnjim satima i pri vetrovitom, suvom vremenu za polene,narocito za polen ambrozije,” rekla je Jasminka Šojić Rajčić iz Kliničkog centra Srbije.

Vec 13.godina unazad najveće koncentracije ambrozije u Beogradu beleže se u prvoj nedelji septembra.

“Mi savetujemo da zatvaraju prozore u ranim jutarnjim časovima da ne šire veš napolju ukoliko je moguće,kad voze kola u jutarnjim časovima da drže ztvorene prozore to je higijenski način zivota koji bi oni trebali da primene jer je nemoguće da izbegnete alergene ali ajde da smanjimo kontakt alergena sa nasim organzimom.”

Grafika:

Kalendar cvetanja

Trava - od polovine aprila do polovine oktobra

Bokvica - od polovine maja do polovine septembra

Koprive - od maja do polovine oktobra

Pelen - sredina jula do sredine oktobra

Ambrozija - kraj jula do početka novembra

“Povećane koncentacije ambrozije su krenule,evo posle jednog veoma toplog perioda i kišnog što je bilo prošle nedelje, ove nedelje su povećane koncentracije ovog najvećeg alergena koji pratimo a pratimo 24 vrste polena i ovo je prilika i najbolji trenutak da sugrađanima kazemo da je naredni period period koji će pogodovati razvoju ove biljke veoma invazivno a samim tim i emitovanjem polena, “ izjavila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Zasigurno je najjači alergen,ambrozija. Jedina tri meseca bez alergija su novembar, decembar i januar. Leti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije polena su najveće. Zagađenost vazduha takođe potencira aktivnost polena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: