Plač nam pomaže da se osećamo bolje i budemo srećniji

Smeh je najbolji lek. Ali i ako se dobro isplačemo, pomaže.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

17:15

Default images
Foto: Thinkstock

Studija holandskih naučnika kaže da plač možda menja hemiju u ljudskom mozgu. Druga mogućnost je da je olakšanje nastupilo zbog toga što se nakon plača više trudimo da budemo što srećniji. Bez obzira na to koji je razlog, dobro je plakati,

Šezdeset učesnika istraživanja snimano je dok su gledali dva tužna filma, a praćeni su i najmanji nagoveštaji suza. Upitani su kako su se osećali na početku i na kraju pojedinog filma. Snimci su pokazali da češće i lakše plaču žene. Osobe koje nisu plakale izjavile su da nema razlike u tome kako se osećaju pre i nakon gledanja filma. Oni koji su suzbijali suze bili su tužniji nego pre gledanja filma.

Tuga nije dugo trajala i nakon dvadesetak minuta vratilo im se raspoloženje. Štaviše, iz sata u sat bili su bolje volje. Amir Gracanin sa univerziteta Tilburg u Holandiji kazao je da je moguće da plakanje oslobađa hemikaliju zvanu oksitocin. I opet druga mogućnost je da su se ljudi, tužni nakon filma, pokušavali što pre oraspoložiti.

Na kraju, možda volonteri i nisu bili objektivno srećniji na kraju eksperimenta, ali su mislili da jesu, jer im se raspoloženje poboljšalo u kratkom roku.

Ranija istraživanja pokazala su koliko smeh pomaže, jer već gledanje komedije od pola sata odstranjuje stres i podstiče zdravlje srca. Čak i iščekivanje gledanja nečeg smešnog podiže nivoe endorfina i podiže nivo hormona koji jačaju imunoolsški istem za borbu protiv bolesti.

Autor studije dr Li Berk sa univerziteta Loma Linda u Kaliforniji ističe da je izuzetno važno smejati se tokom dana. Kako krenemo u školu, svi nam kažu da život postaje ozbiljan i da ne smemo biti luckasti. A vrlo je realno da i smeh i plač oslobađaju od stresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: