Kubanske vakcine protiv raka stižu u Srbiju na jesen

Kubanske vakcine stižu na jesen, najavljuju iz Ministarsva zdravlja, a tehnički detalji vezani za uvoz biće poznati tokom leta.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2015.

15:09

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživali smo, koliko su delotvorne vakcine protiv raka pluća i dijabetskog stopala.

Tokom jula a najkasnije u avgustu, trebalo bi da budu završene sve pripreme za uvoz dva kubanska leka "cimavaksa”- protiv raka pluća i "heberprota” za terapiju dajabetskog stopala.

“Cimavaks” je namenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi.

Nebojša Lalić, endokrinolog, objašnjava da postoje dve vrste vakcina, od kojih jedna služi za prevenciju onkoloških oboljenja.

“Već postoje takve vakcine za rak grlića materice, dok terapijske vakcine tretiraju rak pluća. Njihova vakcina zasnovana je na epidermanom faktoru rasta i razvijaju je mnogi instituti širom sveta. Kada je reč o kubanskoj vakcini, namenjena je lečenju nemikrocelularnog karcinoma pluća”, objašnjava Lalić.

Kubanski lek “Heberprot" namenjen je za terapiju dijabetskog stopala.

“Dijabetetsko stopalo je jedno od najvećih i najtežih komplikacija sećerne bolesti koja ima mnogo uzroka i njen nastanak je povezan sa delovanjem različitih faktora”, kaže Lalić.

Tokom leta, trebalo bi da se precizira i da li će se ovi lekovi uvrstiti na takozvanu pozitivnu listu D i uvoziti kao neregistrovani preparati ili će međudržavnim sporazumom sa Kubom biti priznati tamošnji standardi proizvodnje lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: