ALIMS: Paracetamol je bezbedan

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) reagovala je na spekulacije o bezbednosnim rizicima paracetamola, tvrdeći da “nema novih informacija koje bi mogle uticati na izmenu odnosa koristi i rizika terapijske upotrebe ovog leka”.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

18:07

Default images

Foto: Sam_Catch / Flickr.com

“Preporuka FDA da se smanji jačina paracetamola u kombinovanim preparatima na 325 mg pokrenula je dodatne dileme i u našem društvu. Važno je pojasniti da je ova odluka američke regulatorne institucije (FDA) u vezi sa rizikom od predoziranja paracetamola koje može izazvati teško oštećenje jetre.

Rizik od hepatotoksičnosti paracetamola je isključivo u vezi sa prekoračenjem preporučenih terapijskih doza, tj. predoziranjem, odavno je poznat, objašnjen i na odgovarajući način opisan i u našim lokalno odobrenim sažecima karakteristika/uputstvima za lekove koji sadrže paracetamol”, stoji u zvaničnom saopštenju ALIMS.

Na teritoriji EU za sada nije sprovedena dodatna mera minimizacije rizika poput one u SAD.

Treba imati u vidu da pri donošenju regulatornih odluka ovog tipa, svaka zemlja uzima u obzir lokalne specifičnosti koje uključuju postojeću praksu upotrebe određenog leka i zabeležene slučajeve neželjenih reakcija. ALIMS prati i na odgovarajući način implementira preporuke regulatornih institucija EU, pa će tako postupati i u vezi sa pracetamolom, piše u saopštenju.

“Napominjemo da se u Srbiji lekovi, bez obzira na odobreni režim izdavanja (bez recepta ili na recept), mogu prometovati isključivo u apotekama, dok se u pojedinim zemljama paracetamol može prometovati i u prodavnicama. Na ovaj način, pacijenti u Srbiji su dodatno zaštićeni od rizika predoziranja ovim i drugim lekovima, jer će ih uvek zdravstveni radnik upozoriti na doziranje leka, što je u slučaju paracetamola posebno značajno jer se on nekada nalazi i u kombinovanim preparatima”, napominju iz ALIMS.

U našoj zemlji nije bilo prijavljenih slučajeva koji bi ukazali na povećani rizik od predoziranja paracetamola, te za sada ne postoji racionalna osnova za izmenu ustanovljenjih preporuka o upotrebi paracetamola, uključujući i njegovu primenu kod dece, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: