Brak je dobar za žensko zdravlje

Udate žene imaju čak 28 posto manju šansu da umru od bolesti srca od slobodnih, a sve zbog partnera koji ih ohrabruju da posete lekara.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Petak, 14.03.2014.

12:50

Default images

Tako se pokazalo da nema razlike između načina obolevanja, ali udane žene imaju veću šansu da se spase na vreme, budući da ih partneri podstiču da posete lekara. Takođe, udate žene lakše će promeniti stil života nabolje i redovno uzimati lekove u slučaju obolevanja.

“Zbog međusobnog podsticanja supružnika da se brinu o zdravlju, od 100 obolelih žena koje su u braku 30 godina umreće tri, a od 100 žena koje su same mogu da umru njih četiri”, rekla je Sara Flaud sa Univerziteta Oksford za Daily Mail.

I druge studije potvrdile su kako brak ima dobar uticaj na zdravlje supružnika. Tako je studija u kojoj je učestvovalo 730 hiljada žena koje su u proseku imale 60 godina pokazala da sve žene imaju jednaku šansu za obolevanje od srčanih bolesti, ali udate ili one koje su u vezi imaju 28 posto veću šansu da prežive.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: