Đukić Dejanović: Nije reč o legalizaciji marihuane

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će marihuana, ako se jednog dana bude koristila u Srbiji u terapijske svrhe, biti lek u određenoj dozi i da to nije njena legalizacija.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

12:20

Default images

"Ne radi se o legalizaciji, nego se radi o jednoj proceduri testiranja, da li marihuana zaista može imati svojstvo leka, kod kojih pacijenata i onda će to biti lek", rekla je ministarka novinarima na Medicinskom fakultetu.

Ona je navela da je procedura registracije marihuane kao leka duga.

"Ne verujem da ćemo mi prednjačiti u tome u odnosu na region, ako zaista marihuana bude korisna u malim dozama kao terapijsko sredstvo i na određeni način, sigurno da ćemo uraditi sva testiranja, da vidimo može li se registrovati kao lek", kazala je ona.

Slavica Đukić Dejanović je dodala da će to morati da uradi struka i da se mora videti kompletna literatura onih koji su već počeli da koriste marihuanu kao lek.

"Imamo kompetentne stručnjake, farmakologe, uvek ide pretklinička faza testiranja takve supstance, potom klinička faza, pa Agencija za lekove mora registrovati nešto što se koristi kao supstanca za lek", precizirala je ministarka.

Ona je navela da Srbija već ima iskustva sa morfinom, koji se u određenoj dozi prepisuje kao lek, a zapravo se može i zloupotrebiti.

A šta je sa dozvolom?

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) saopštila je da do 28. februara nije podnet nijedan zahtev za obavljanje registracije ili dozvole za klinička ispitivanja lekova sa kanabisom.

Aleksandar Tucović iz ALIMS-a rekao je za Tanjug da kao i svaki drugi lek, tako i lek koji u sebi sadrži kanabis, može da se nađe u prometu ukoliko poseduje dozvolu za stavljanje u promet leka ili dozvolu za uvoz neregistrovanog leka.

"Za promet ovih lekova, pored gore navednih dozvola, koje izdaje ALIMS, neophodno je pribaviti i dozvolu za opojne droge izdatu od strane Ministarstva zdravlja", kazao je Tucović i dodao da se ove dozvole izdaju na osnovu zakona i pravilnika koji regulisu promet psihoaktivnih supstanci a u skladu sa godišnjim kvotama za opojne droge za Srbiju.

On je napomenuo da je, kada se radi o uvozu ovih lekova, potrebno u postupku carinjenja obezbediti dozvole i Ministarstva zdravlja i ALIMS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: