Pun mesec može da poremeti san

Pun mesec može da poremeti san, tvrde naučnici koji su otkrili dokaze „lunarnog uticaja“ u studiji sprovedenoj uz pomoć 33 dobrovoljca.

Zdravlje

Izvor: BBC

Četvrtak, 25.07.2013.

21:46

Default images

Dobrovoljci su spavali u laboratorijski kontrolisanim uslovima, a kada je mesec bio okrugao, njima je trebalo više vremena da zaspe i imali su znatno lošiji kvalitet sna uprkos tome što su bili u zatamnjenoj prostoriji, piše magazin „Karent bajolodži“.

Istraživači su takođe primetili pad u nivoima hormona melatonina, koji je povezan sa prirodnim ciklusom unutrašnjeg časovnika organizma.

Kada je napolju mrak, telo proizvodi više melatonina, a izloženost svetlosti tokom noći može poremetiti prirodan ritam organizma i nivoe melatonina.

Dobrovoljci nisu bili svesni svrhe studije i nisu iz svojih kreveta mogli da vide mesec.

Rezultati su pokazali da je u vreme punog meseca moždana aktivnost povezana sa dubokim snom opala za trećinu, kao i nivoi melatonina.

Dobrovoljcima je takođe trebalo 5 minuta više kako bi zaspali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: