Ehinacea nije za mlađe od 12 godina

Lekove napravljene na bazi biljke ehinacee ne bi trebalo koristiti u lečenju dece mlađe od 12 godina, upozorilo je roditelje u Engleskoj medicinsko nadzorno telo.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

08:45

Default images

Naime, primećeno je da lekovi na bazi ehinacee u sebi nose i mali rizik od ozbiljnih alergijskih reakcija koje poništavaju njihovu medicinsku efikasnost.

Takođe je primećeno da dosta ljudi, kao bi ublažilo posledice prehlade i gripa koristi ehinaceu, da se mera opreznosti treba pridržavati samo u slučaju mlađe dece, dok odrasli i deca starija od 12 godina mogu bez rizika da je koriste u lečenju.

Mlađi od 12 godina izloženi su većem riziku od alergijskih reakcija i nuspojava kao što su osip, koprivnjača (alergijsko oboljenje kože), teškoće u disanju i anafilaktički šok sa fatalnim ishodom.

U agenciji za medicinski i nadzor zdravstvenih proizvoda naglasili su da se ne radi o velikim rizicima po zdravlje i da su oni minimalni, ali da bi roditelji trebalo da imaju na umu da ehinacea može izazvati alergisjke reakcije ukoliko ih uzimaju deca mlađa od 12 godina. U budućnosti bi trebalo preduzimati odgovarajuće preventivne mere i biti vrlo oprezan, ali roditelji koji su deci već davali lekove na bazi ehinacee u prošlosti ne bi trebalo da brinu.

Odlučeno je takođe da će ubuduće lekovi i prepaparati koji sadrže ehinaceu, a namenjeni su deci, morati da na pakovanju imaju obavezno upozorenje o mogućim alergijskim reakcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: