Poboljšajte varenje pomoću biljaka

Naš digestivni sistem je poput dugačke cevi koja počinje kod usta, završava se kod anusa i uključuje mnoštvo složenih procesa koji se dešavaju između ta dva.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

10:35

Default images

Mnogi ljudi imaju lošu probavu, a simptomi podrzumevaju osećaj naduvenosti, gasove, kiselinu u stomaku i gađenje. Travari već godinama znaju da neke biljke, naročito one gorke ili aromatične, mogu pomoći boljoj probavi. Mi vam navodimo neke od njih.

Koren i list maslačka
Ovo su tradicionalni lekovi za poremećaje jetre i slezine; maslačak sadrži jedinjenja koja stimulišu apetit, poboljšavaju varenje i deluju kao blagi laksativ.

Koren čička
On se još u drevnoj Aziji koristio za detoksikaciju jetre, bubrega i žučne kese; čičak je jedan od sastojaka u diureticima i laksativima. Koren sadrži fenolne kiseline, kvercetin i luteolin – vrlo moćne antioksidanse.

Kora od pomorandže
Ona se prvenstveno koristi protiv gorušice, a sadrži brojna aromatična ulja kao i alkaloide sinefrin i N–metiltiramin koji poboljšavaju apetit i povećavaju lučenje prirodnih sokova za varenje.

Seme komorača
Ono je bogato aromatičnim, eteričnim uljima, a uživa dugu tradiciju upotrebe u Aziji upravo za bolju probavu kao i protiv nadimanja i grčeva. Ova biljka je jako prijatnog mirisa i ukusa i pomaže kod ublažavanju gasova i grčenja creva.

Koren lincure
Koren lincure stimuliše lučenje prirodnih sokova za varenje i povećava funkciju žučne kese. Takve efekte ima jer sadrži jedinjenja amarogentin i gentiopikrosid.

Koren đumbira
Koren đumbira bogat je eteričnim uljima i mnogim jedinjenjima koja stimulišu varenje, ublažavaju mučninu, a najbolji su izbor ako vam je muka pri vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: