Zdravlje

Petak, 24.09.2010.

11:13

Zabrana dodavanja šećera u sokove?

Evropska komisija razmatra potpunu zabranu dodavanja šećera u voćne sokove, što bi trebalo da doprinese uravnoteženoj ishrani i borbi protiv gojaznosti.

Izvor: B92

Default images

Sada je u Evropskoj uniji dozvoljena prodaja sokova sa sadržajem 150 grama šećera na jedan litar, a u slučaju nektara, šećer može da čini 20 procenata ukupnog sadržaja. U stoprocentne sokove ni do sada nije bilo dozvoljeno dodavati šećer, podsećaju agencije.

Prema predlogu koji je EK usvojila u sredu, ne bi uopšte bilo dozvoljeno dodavanje šećera niti meda u sokove, nego samo u neke specijalne proizvode. To bi moralo jasno da bude naznačeno na pakovanju. Istovremeno Komisija je uvrstila paradajz medju sastojke koji mogu da se dodaju u voćne sokove. Predlog takodje predvidja i preciznije razdvajanje voćnih sokova i voćnih koncentrata, koji se danas svi označavaju kao sok.

Voćni sokovi čine 10 odsto ukupnog obima bezalkoholnih napitaka koji se prodaju u EU. Samo 12,4 odsto od tih sokova su pravi sokovi od voća, a čak 87,6 su proizvedeni od koncentrata.

Brisel već duže vreme upozorava na porast gojaznosti medju evropskom populacijom. Donosi i razne programe i norme koji bi trebalo da pomognu da se taj problem reši. U okviru jednog od tih programa, djaci u školama imaju moćućnost da besplatno dobiju voće ili povrće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: