Mentalni trening: Vežbe koje će ojačati vašu snagu volje

Naučnici podsećaju da je snaga volje kao mišić - može da se umori od forsiranja i potrebna joj je hrana da se napuni. Ako je kao mišić, da li može i da se ojača? Odgovor je - DA.

Zdravlje

Izvor: A.J.

Utorak, 12.05.2015.

21:48

Default images
Foto: Thinkstock

Nakon nekoliko studija, konačno imamo odgovor: uz dobru praksu volja može da se ojača kao i bilo koji drugi mišić u telu.

Biće izazova kao i u svakom treningu, ali ako se vežbe rade pravilno i naporno, rezultati neće izostati.

Kao i sve mišićne grupe, snaga volje će očvrsnuti samo pravilnim vežbanjem. Nemojte pokušavati da uradite sve vežbe odjednom.

Posmatrajte treniranje volje kao treniranje za maraton, pa ubacujte jednu po jednu vežbu u svoju dnevni rutinu.

MEDITIRAJTE 10 MINUTA

Meditacija će vam dati najboje rezultate od svih vežbi za snagu volje. Meditacijom ćete istrenirati mozak da se fokusira i da se odupre porivu da luta. Naučnici su pokazali da će, nakon samo dva-tri dana meditacije od svega 10 minuta, vaš mozak biti u stanju da se fokusira bolje, a vi ćete imati više energije i bićete manje pod stresom.

RADITE NA STAVU

Naučnici su zamolili grupu ispitanika da rade na svom stavu tela dve nedelje. Svaki put kada bi uhvatili sebe da su se pogrbili i spustili ramena, morali su da se sami isprave i stanu pravo. Ovaj jednostavan test poboljšava njihovu istrajnost.

Započnite jednočasovnim ispravljanjem tela svaki put kada zapazite da ste se pogrbili.

Svaki put kad to uradite, zapravo ste uradili jedno ponavljanje vežbe za snagu volje.

DNEVNIK ISHRANE

Ista studija je otkrila da oni koji imaju dnevnik ishrane imaju jaču snagu volje. Nakon samo dve nedelje vođenja dnevnika ishrane primetićete kako će vam se povećati sposobnost da odolite brojnim iskušenjima.

KORISTITE SUPROTNU RUKU

Koristeći istu metodologiju kao i sa stavom tela, naučnici su sprovodili test u kome su ispitanici morali da koriste suprotnu ruku. Naime, vaš mozak je povezan s korišćenjem suprotne ruke, pa vam je potrebna volja da koristite i suprotnu.

Za početak, odaberite deo dana kada ćete koristiti isključivo suprotnu ruku. To ne mora da bude duže od jednog sata.

ISPRAVLJAJTE SVOJ GOVOR

Još jedan od korisnih testova za snagu volje jeste maternji jezik i govor, koji uključuje izbegavanje korišćenja poštapalica, kolokvijalizama i žargonizama, već korišćenje isključivo ispravnog, književnog govora.

Izaberite deo dana kada ćete vežbati i označite reči koje ćete izmeniti. Nakon dve nedelje vežbanja ispravljanja govora, uočićete zavidne rezultate.

BUDITE OBAZRIVIJI PREMA LIČNIM ODLUKAMA

Često zaboravimo da su naše akcije automatske. Odvojte vreme da razmislite o tome zašto vam je donošenje određenih dnevnih odluka pomoglo da se bolje fokusirate i odolite iskušenjima.

Za početak, pokušajte da uhvatite sebe u automatskom ponašanju i upitajte se zašto to radite. To može da bude pitanje zašto jedete žitarice umesto jaja ujutru ili zašto stavljate dve kocke šećera u kafu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: