Trčite redovno za duži život

Trčati svaki dan po nekoliko minuta jednako je korisno kao i trčanje "na duže staze" - kada je reč o produženju očekivanog životnog veka - tvrdi se u novoj studiji koja pokazuje i da trkači žive duže od neaktivnih osoba.

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

09:45

Default images

Istraživanje objavljeno u "Journal of the American College of Cardiology" pokazuje da osobe koje svakoga dana trče samo pet do deset minuta mogu u velikoj meri da smanje rizik od bolesti srca i krvnih sudova i prevremene smrti.

Autori studije nisu uočili veću razliku između onih koji trče malo (50 minuta nedeljno) ili mnogo (180 minuta nedeljno), brzo ili sporo (manje od 10 km/h). Uopšte, osobe koje trče imaju 30% manji rizik od prevremene smrti i 45% manji rizik od smrti zbog srčanih tegoba nego neaktivne osobe.

Očekivani životni vek trkača u proseku je tri godine duži nego kod osobe koja ne trče, navodi se u studiji, koja je sprovedena u Teksasu na više od 55.000 odraslih osoba prosečne starosti od 44 godine, čiji zdravsteni parametri su praćeni tokom 15 godina.

Istraživači su takođe zaključili da je petominutno trčanje blagotvorno za zdravlje koliko i petnaestminutno hodanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: