Proširene vene iznad kolena operišu se laserom

Oni koji više godina muku muče sa proširenim venama ne treba da čekaju leto, nego već sada da počnu da zakazuju termine za operaciju koja se nekoliko nedelja čeka u državnim klinikama, i gde se ovi zahvati uglavnom ne naplaćuju.

Izvor: Novosti.rs, M.V.

Nedelja, 16.03.2014.

15:00

Default images

Ko ne želi da čeka, a ima novca, problem može da reši u privatnim ordinacijama, gde postoji veći izbor terapija i savremenih metoda lečenja ove bolesti od koje pati čak polovina žena i dvadeset odsto muškaraca do 40 godina starosti.

Pre bilo kakve intervencije treba postaviti dijagnozu pregledom kod vaskularnog hirurga i kolor dopler ultrazvučnom metodom. Terapija proširenih vena može da bude konzervativna, sklero-kompresivna i hirurška.

Doktor Dimitrije Surla, vaskularni hirurg iz KBC „Zemun“, objašnjava da se tip intervencije bira ne samo na osnovu cene i težine kliničke slike, već i na osnovu toga gde se proširene vene nalaze:

"Obično se natkoleni segment radi pomoću radiotalasa ili lasera, a ako se vene nalaze u potkolenom delu rešavaju se klasično, hirurški. Hirurgija je poslednjih godina napredovala pa je estetski prihvatljivija, jer se prave mali rezovi duž putanje vene i one se određenom tehnikom vade."

Tri mlaza vodene pare

Dr Dimitrije Surla kaže da se odnedavno radi nova metoda operacije vena vodenom parom, ali se ova intervencija kod nas još ne primenjuje.
"Za sprovođenje ove metode lečenja proširenih vena koristi se uređaj koji preko mikroperforiranog katetera pod visokim pritiskom ubrizgava pregrejanu vodenu paru direktno u venu. U proširenu venu se ubrizgava jedan do tri mlaza vodene pare, što izazva sasušivanje vene. Mana ove metode je što ne može da se primeni na manje vene."

Kreme i čarape

Konzervativna terapija podrazumeva izbegavanje dugog stajanja i sedenja, odmaranje nogu, svakodnevno šetanje, vežbe i bavljenje sportom kojim se aktivira mišićna pumpa ili nošenje elastičnih zavoja ili čarapa. Elastične čarape spoljnom kompresijom na proširene vene ne dozvoljavaju da se one ispune krvlju. Melemi i kreme takođe se koriste u ovom obliku lečenja.

Cena krema je od 300 do 4.000 dinara, a čarapa od 3.000 dinara.

Skleroterapija

Izvodi se u strogo indikovanim slučajevima: kod manje proširenih vena, ili ako se vene i posle prethodne intervencije ponovo vraćaju. Ova metoda se ne primenjuje kod pacijenata koji imaju akutni celulitis, debele noge, alergijske reakcije na sklerozantna sredstva, i kod nepokretnih bolesnika. U ispražnjeni venski sud se ubrizgava sklerozantno sredstvo, pena ili vodena para, i pravilno se postavljaju elastične bandaže. Samo na taj način izbegavaju se komplikacije ovog tretmana (postinjekcioni ulkus, venska tromboza, pigmentacija i zadebljanje kože, alergijske i anafilaktičke reakcije).

Cena: od 100 evra po ampuli tečnog sklerozansa, pa do više stotina evra, u zavisnosti od toga koliko ampula je potrebno ubrizgati.

Hirurški tretman

Operativni tretman je najuspešniji oblik terapije i sprovodi se kod bolesnika gde preventivne mere, upotreba lekova ne dovode do poboljšanja, ili se pojave znaci akutnih komplikacija (tromboflebitis), hronični venski zastoj ili vitalne komplikacije (embolija pluća). Operativni zahvat se izvodi i zbog krvarenja iz varikoziteta ali, najčešće iz estetskih razloga. Treba izbegavati operaciju vena na obema nogama istovremeno.

Postoje klasično i savremeno operativno lečenje. Klasična operacija se izvodi najčešće kod uznapredovale bolesti vena, kada se uklanjaju svi varikoziteti, bilo delovi venskog sistema, ili magistralne vene površnog venskog sistema. Svrstavaju se u red lakših hirurških intervencija sa minimalnim operativnim rizikom i malim brojem postoperativnih komplikacija. Operacija varikoznih vena se najčešće izvodi u spinalnoj i epiduralnoj anesteziji.

Cena: operativno lečenje je standardna usluga u većini državnih bolnica i ne naplaćuje se. U nekim specijalizovanim državnim klinikama metoda se smatra vanstandardnom procedurom i plaća se oko 700 evra po nozi. U privatnim poliklinikama i bolnicama hirurško lečenje košta oko 1.500 evra po nozi.

Endovaskularna procedura

To je savremena operativna intervencija, i izvodi se laserom i radiofrekventnim talasima. U oba slučaja oštećene vene se uništavaju iznutra pomoću toplote, s tim što se kod radiofrekventne metode koriste mikrotalasi, a kod laserske - snop svetlosti koji sasušuje venu. Prednost ove intervencije jeste što se radi u lokalnoj anesteziji: pod kontrolom ultrazvuka, u okolinu vene se ubacuje velika količina anestetika pomešana sa fiziološkim rastvorom. Tako, vena pliva u anestetiku što onemogućava da laserski zrak „progori“ venu. U venski krvni sud se ubrizgava vlakno, odnosno laserski snop, koji oslobađa energiju, i tako se, deo po deo vene „spaljuje“. Procedura traje najviše petnaestak minuta, a posle operacije pacijenti se odmah otpuštaju kući. Metoda je rezervisana za pacijente koji boluju od umerenih i težih oblika oštećenja vena. Prednost joj je što se izvodi u lokalnoj anesteziji, a posle zahvata ne ostaju rane od rezova, podlivi ni ožiljci. Takođe, može da se izvodi i u letnjim mesecima.

Cena od 800 do 2.500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: