Zdravlje

Sreda, 25.05.2011.

09:14

Koliko je bezbedan analni seks?

Svi muškarci i žene moraju da priznaju da su se s vremena na vreme zapitali treba li reći “da” analnom seksu. Neki su pristali, neki ne, ali i jedni i drugi treba da budu svesni posledica koje ovakav vid odnosa može da donese.

Izvor: Staša Rosiæ

Default images

Analni seks spada u grupu najrizičnijih seksualnih odnosa i prema definiciji predstavlja penetraciju muškog polnog organa u analni kanal partnera,muškog ili ženskog.

Ta pojava nije ni najmanje produkt modernog doba, jer se već u ostacima drevnih civilizacija naziru tragovi takozvane “sodomije”.

Praktikovalo se redovno u grčkoj i rimskoj civilizaciji, ali i svuda gde je vredelo očuvati čednost devojke.

Muški polni organ u tom trenutku zahvaljujući sili trenja dostiže više uzbuđenja, što ovaj tip seksa čini naročito privlačnim mlađim osobama.

Međutim, ono što deluje privlačno, nije uvek i bezbedno.

Glavna “prepreka” analnom seksu je činjenica da analnom otvoru nedostaje prirodna lubrikacija kakvu ima vagina, ali i priroda mišića sfinktera koji reguliše pražnjenje creva.

Naime, on je programiran da se opusti samo prilikom izbacivanja izmeta, dok je za analni seks neophodno da u trenutku prodiranja bude opušten.

Dr Saša Perić, internista i gastroenterolog u klinici “Belmedik” objašnjava kakve sve komplikacije se mogu dogoditi tokom analnog seksa.

„Analni sfinkter, mišić koji se nalazi u čmaru previđen je da se opusti samo u određenim situacijama. Postojanje drugih uslova, odnosno pojave analnog seksa dolazi do nedovoljnog opuštanja tog mišića i dolazi do oštećenja površnih slojeva kože i može doći do oštećenja sfinktera“, objašanjava dr Perić.

On dodaje da je glavna posledica toga krvarenje koje je ujedno i glavni razlog učestalog prenošenja polnih bolesti kod osoba koje praktikuju analni seks.

Pri tom, analni seks upražnjavaju podjednako osobe oba pola i onda tako tokom analnog seksa koriste i razne predmete.

Vrlo često dolazi do pojave da se ti predmeti zaglave u rektumu.

Razlog nebezbednosti su krvarenje, pucanje sluzokoze u analnom prstenu koji mogu uzrokovati i bolnost i krvarenje.
Međutim, prema rečima dr Miroslava Đorđevića, urologa i docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, posledice se odražavaju i na polni organ muškarca koji učestvuje u analnom seksu.

„Obzirom na na anatomiju i funkciju analnog otvora, kao i činjenicu o sastavu mikroorganizama koji nastanjuju taj deo debelog creva, najpre možemo da govorimo o infekciji, koja je znatno češća nego tokom vaginalnog odnosa. Razni su izazivači u pitanju, počev od najobičnije bakterijske flore predvođene E. Coli, preko hlamidije, mikoplazmi i ureplazmi, pa do onih težih infektivnih stanja koja su izazvana gonorejom, sifilisom, hepatitom B ili C, i na kraju HIV infekcijom. Sledeća komplikacija kod muškarca mogla bi da bude povreda muškog polnog organa”, objašnjava on.

I dodaje da je u ovom poslednjem slučaju reč obično o povredi kože, potkožnih struktura sa mogućnošću krvarenja i hematomima, a u težim slučajevima i prelomima muškog polnog organa s povredama mokraćne cevi, koji mogu dalje da se komplikuju u funkcionalnom smislu i da zahtevaju ozbiljnije probleme, i vrlo često, hirurško lečenje.

Ono što postoji, kao mogućnost da se stane na put teškoćama koje može da izazove analni seks jeste adekvatno informisanje javnosti. Međutim...

„Naša sredina, bez obzira na celokupan tehnološki napredak, savremene tokove komunikacije i mogućnosti saznanja, ipak odiše jednom notom konzervatizma. Šta to znači? Pacijenti se javljaju za pomoć, iznose svoje probleme, ali ne iznose način na koji su se problemi javili. Obično su potrebni dugi razgovori da pacijent stekne poverenje i iskaže svu svoju hrabrost i prizna da je do infekcije ili do težih oštećenja došlo usled homoseksualnog ili heteroseksualnog analnog odnosa. Nama je to bitno, radi strategije lečenja”, objašnjava dr Đorđević.

Ako baš ne možete da se odreknete analnog seksa, možda biste mogli da porazmislite da li činite baš sve da on bude što bezbedniji.

Najpre, savetuje se upotreba kondoma, u cilju sprečavanja nastanka različitih infekcija.
lewisha1990 / Flickr.com
Nedostatak kondoma u ovom slučaju donosi mogućnost mehaničkog oštećenja. Postoje i specijalni, čvršći kondomi koji se mogu naći u gotovo svim seks šopovima, ali njihova neelastičnost dodatno komplikuje situaciju kod partnera i može lakše dovesti do povrede ano-rektalnog dela debelog creva.

„Uz to, partneri se obično ne odlučuju na ovu varijantu, jer je osetljivost prilikom odnosa narušena. Druga preporuka je da se koriste lubrikanti, koji mogu dodatno da povećaju vlažnost i elastičnost date regije i na taj način, u neku ruku, spreče nastanak komplikacija. Definitivno, bezbednih načina nema”, uveren je dr Đorđević.

Imajući ovo u vidu, ne smete dozvoliti da ovakvu vrstu odnosa stupite samo zato što želite da udovoljite drugoj strani.

Nemojte učiniti ništa što ne želite, po cenu da odbijete partnera.

Međutim, ako je i vama analni seks predstavlja jednu od fantazija, potrudite se da je realizujete na najbezbedniji način i budete dobro opremljeni znanjem (i pomagalima).

Foto: photostock / vichie81 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

11 h

Podeli: