Srbija: Sve više obolelih od raka

U Srbiji je u zabrinjavajućem porastu stopa smrtnosti od karcinoma, a osnovni razlog za to su siromaštvo i nedostupnost savremene terapije, rekao je Tanjugu direktor KBC "Bežanijska kosa" Vladimir Kovčin.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

12:58

Default images

"Siromaštvo jeste jedan od osnovnih uzroka zašto smo vodeća zemlja po smrtnosti u svetu, jer dostupnost najsavremenijih i najeefikasnijih terapija kasni u Srbiji nekoliko godina u odnosu na razvijene zemlje", naglasio je Kovčin.

On je dodao da je uzrok velike smrtnosti i nedovoljno zdravstveno vaspitanje ljudi i loša praksa neodlaska na preventivne preglede, iako se zna da rano otkriven karcinom može da se izleči, dok karcinom koji je dao metastaze ima loše prognoze.

"Projekcije kažu da će u skoroj budućnosti u Srbiji maligne bolesti premašiti kardiovaskularne po broju novoobolelih i po broju umrlih", naglašava Kovčin.

Kako je upozorio, u pojedinim onkološkim centrima u Srbiji pacijenti na zračnu terapiju čekaju i po dva meseca pa je neophodna nabavka novih aparata i otvaranje novih centara.

"Svetski standard je da na 250.000 stanovnika ide jedan aparat za zračenje. U našoj zemlji ima oko 12 aparata za zračnu terapiju, a da bi se ispunili svetski standardi treba nam još toliko", naglasio je Kovčin.



Direktor "Bežanijske kose" je istakao i da su postojeći aparati maksimalno iskorišćeni i u pojedinim centrima bukvalno rade 24 sata dnevno bez gašenja, tako da se često kvare.

"Ti kvarovi zahtevaju izvesno vreme za popravku, nabavku novih delova. Mi imamo pet centara koji postroje za radio terapiju, ali bi trebalo otvoriti još nekoliko i to u Vojvodini, Beogradu i Južnoj Srbiji", ukazao je Kovčin.

Na pitanje da li će i Bežanijska kosa uskoro postati centar za radioterapiju Kovčin je odgovorio da to ne zavisi od njih i dodao da je Republička stručna komisija za onkologiju još 2005. godine razmatrala tu mogućnost.

"Moram da napomenem da nigde u svetu terapijski aparati nisu postavljeni u centru grada ili u naseljenom delu. Sa druge strane, izgradnja bunkera i sve ono što prati jedan radioterapijski centar je skuplja mnogo u urbanom delu, jer zahteva posebnu zaštitu, posebnu izolaciju", naglasio je Kovčin.

On je dodao da "Bežanijska kosa" ima sve preduslove da postane radioterapijski centar jer je van centra grada, ima veliki plac gde postoji mogućnost da se ukopaju bunkeri i postave aparati.



Naš sagovornik nije mogao da precizira koliko ima novoobolelih pacijenata od karcinoma na godišnjem nivou, jer se kako kaže ne vodi precizna evidencija, ali da se projekcije rade na osnovu podataka koje vode Vojvođani.

"Po tim projekcijama u Srbiji godišnje oko 1.000 žena oboli od karcinoma grlića materice, oko 2.500 od karcinoma dojke, oko 3.500 od karcinoma pluća. Ako saberemo sve karcinome to je oko 35.000 novoobolelih na godišnjem nivo", naglasio je on.

Dr Kovčin je podsetio da je Ministarstvo zdravlja priprema brojne skrinig programe za karcinome, a i da su dobro startovali skrinig programi za karcinom dojke i debelog creva.

"Zahvaljujući ovim programima veliki je broj rano otkrivenih karcinoma, tako da pacijenti koji su operisani ne moraju da primaju zaštitnu hemioterapiju", zaključio je Kovčin.

Foto: dudal/www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: