AH1N1
B92 Zdravlje AH1N1 Pitanja i odgovori
prethodna strana 1 od 25 sledeca idi na stranu

11. maj 2010.

Šta su i kako nastaju lezije?

Pre dve godine sam imala napade vrtoglavice pri čemu mi je bilo začepljeno levo uho. ORL doktor je rekao da mi je u tom uhu bubna opna u jako lošem stanju i da je skoro pretvorena u balon. Dobila sam kapi od kojih je uho bilo bolje, a kako se uho otcepilo tako su i vrtoglavice prestale. Međutim neurolog kod kojeg sam u međuvremenu bila rekao je da snimim MR glave da bismo bili sigurni da je sve to ipak samo od uha. Nalaz MR ukazuje na prisustvo lezija uz rog lateralne komore desno, temporalno i peritrigonalno desno, koje imaju karakteristike vaskularnih mada dif.dij. dolaze u obzir i demijelinacione. Na interkranijalnim krvnim sudovima ne pokazuju se patološke promene. Snimanje sam ponovila nakon godinu dana i nalaz je bio identičan kao prvi. Od zadnjeg snimanja je prošlo više od godinu dana, a ja se dobro osecam i ne znam da li da opet uradim snimanje. Jedan doktor tvrdi da treba, a drugi da ne, jer su lezije verovatno urođene. Molila bih da mi objasnite zbog čega nastaju lezije i da li stvarno mogu da budu bezazlene. Imam 33 godine i nemam nikakvih problema ni sa krvnim pritiskom, ni sa masnoćama u krvi.

Promene na mangnetnoj rezonaci (MR) mozga mogu nastati kao posledica bilo koje bolesti koja napada strukture mozga, moždanih opni i drugih delova glave. Promene ograničene na tkivo mozga najčešće jesu posledica oštećenja tkiva mozga usled vaskularnih oboljenja ili posledica demijelinizacije, odnosno imunološki posredovanog oštećenja mijelina, koji predstavlja jednu vrstu omotača nervnih ćelija. Čitav niz drugih uzroka može da izazove pojavu tzv. „lezija“ na MR. U konkretnom slučaju postoji diskrepanca između simptomatologije i lokalizacije promena koje su evidentirane. Veoma je logično da ako ste u trenutku nastanka vrtoglavice bili bez bilo kakvih drugih neuroloških tegoba, da je onda vrtoglavica posledica problema sa uvom, koje ste u datom momentu imali. S druge strane promene evidentirane na MR-u moraju se svakako tumačiti u kontekstu sveukupnog neurološkog stanja. Istina je da nastanak nekih „lezija“ na MR može proći neopaženo u pogledu pojave simptoma i promena u neurološkom nalazu. Vrlo je bitno da se zna detaljan opis nalaza MR koje ste radili, jer se delimično na osnovu toga može razlikovati da li se radi o vaskularnim ili demijelinizacionim promenama. Dobra stvar je da nije došlo do pojave novih promena, što ne ide u prilogu postajanja demijelinizacionih promena. Što se tiče urođenosti tih promena to je malo neobično, mada nije isključeno. Pre odluke od novoj MR savetujem detaljan neurološki pregled, jer će se samo na taj način dalja ispitivanja usmeriti na pravi način.

dr Miodrag Manigoda

http://www.dr-ristic.com

Dr. Ristić

Pojačana gorušica

| 08. maj 2011.

Osećam pečenje u želucu i jaku gorušicu. U poslednjih mesec dana tegobe su se pojačale. Dok pijem ezomeprazol meni je dobro, čim prestanem da pijem tegobe se odmah vrate.

Morbus still?

| 08. maj 2011.

Kakva je dijagnoza morbus still i nešto više o toj bolesti?

Padavica

| 08. maj 2011.

Molim Vas da mi date savet šta da radim sa majkom. Vec treći put za 3 godine se dešava da samo padne iz čista mira. Nikakve vrtoglavice, mučnina, baš nikakvi znaci pre pada ne postoje.

Trnjenje desne strane tela

| 08. maj 2011.

Pre 2 godine mi se javilo trnjene desne strane tela, prvo stopala i šake. Osećaj obamrlosti i mravinjanja.Urađeni su svi pregledi, evocirani potencijali, MR mozga, i ne postoje promene ni znaci multiple skleroze.

Deformitet grudnog koša

| 08. maj 2011.

Od malena se bavim sportom, pre svega fudbalom i imam deformitet grudnog koša (pileće grudi). Uvek sam imao manjak kilograma, pa me interesuje šta je veće - korist ili štetnost vežbanja u teretani i da li pravilnim vezbanjem dolazi do neke štete?

Zujanje u ušima

| 08. maj 2011.

Zujanje u ušima? Tinnitus. Dobro čujem, otoskopski nalaz obostrano uredan, Rinne+obostrano, audiometrija pokazuje obostrano uredan sluh, timpanogram kao i AR obostrano uredni.

Znojenje nogu

| 08. maj 2011.

Imam problem sa znojenjem nogu. Cela čarapa mi bude mokra ali se ne oseća. Ponekad mi pukne kod malog prsta. Kupovao sam u apotekama razne kreme i pudere, ali bez rezultata.

Humani Papiloma virus

| 08. maj 2011.

Prije dvije godine ustanovljen je CIN II i genotipizacijom potvrđena prisutnost HPV 16. Ustanovljena je displazija grlića materice, pre godinu dana obavljen Letz.

Krv u semenoj tečnosti

| 08. maj 2011.

Imam krvi u ejakulatu. Urin mi je negativan na bakterije, sperma mi je negativna na gljivice i bakterijska flora je normalna. Analiza krvi mi je dala sledeće bitne faktore: PCT 1.

prethodna strana 1 od 25 sledeca idi na stranu
nedelja 19. april 2015.
Doktorka Slavica Bošković

Na Vaša pitanja odgovara specijalista infektologije
Dr Slavica Bošković

AH1N1 video

Nastavnica suspendovana zbog piva

Nastavnica suspendovana zbog piva

Nastavnica u osnovnoj školi u Nišu biće suspendovana jer je dozvolila da učenik sedmog razreda na času...
Pad broja obolelih od novog gripa

Pad broja obolelih od novog gripa

Poslednjih nedelja u Srbiji značajno je opao broj registrovanih slučajeva obolevanja od novog...

sve emisije


Audio - B92.FM
Zdravlje