Google potvrdio: Gasi se projekat Ara

Google je potvrdio izveštaje prema kojima je njihov projekat Ara suspendovan.

Tehnopolis

Izvor: Verge

Subota, 03.09.2016.

10:54

Google potvrdio: Gasi se projekat Ara
Foto: YouTube Screenshot

Upitan o statusu projekta Ara predstavnik Google kompanije rekao je za Venture Beat da modularni telefoni neće izaći na tržište, uprkos tome što je kompanija u maju najavila isporuku Ara uređaja za ovu jesen.

Tu odluku navodno je doneo šef hardvera Googlea Rik Osterloh koji pokušava da usmeri naizgled neorganizovane linije proizvoda kompanije.

Ovo je neočekivan zaokret za ljubitelje modularnog koncepta koji je promovisala bivša šefica ATAP grupe Redžina Dagan, a koja je početkom godine prešla u Facebook.

Pre tri godine tim okupljen oko koncepta dizajnirao je telefon od delova sličnih LEGO kockama, koji mogu da se povezuju na različite načine i menjaju po potrebi.

Logika je pozajmljena iz tržišta PC u kom se različiti delovi računara mogu izmeniti u zavisnosti od želje korisnika.

Međutim, ispostavilo se da bi Ara telefoni bili suviše skupi za komercijalno tržište.

Modularni san ipak živi u Motoroli, kompaniji koja je nekad bila u vlasništvu Googlea, a koju trenutno “drži” Lenovo. Novi Moto Z omogućava izmenu baterije, dodavanje projektora i mikrofona, iako ni izbliza nije prilagodljiv kao što je to bio Ara koncept.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: