Od ovog meseca video rekorderi odlaze u istoriju

Iako su DVD mediji zamenili kasete pre više od 10 godina, proizvodnja VCR uređaja (nekada popularnih video rekordera) se nastavila i do danas, i to u većim količinama nego što možemo da zamislimo. Ova slika će se ipak uskoro promeniti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

17:04

Od ovog meseca video rekorderi odlaze u istoriju

Vesti iz Japana sugerišu da će Funai Electric Company, poslednji proizvođač video rekordera u Japanu, prestati da proizvodi VCR iuređaje ovog meseca. Funai, koji je VCR uređaje prodavao pod Sanyo i drugim brendovima, kao razlog prekidanja proizvodnje navodi opadanje tržišnog interesovanja i teško pribavljanje delova za prouzvodnju VCR uređaja.

Zanimljiva i prilično iznenađujuća informacija je da je Funai tokom prošle godine uspeo da proda čak 750.000 video rekordera, što je verovatno mnogo više nego što bi iko mogao da pretpostavi.

JVC je VHS format predstavio sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, godinu dana nakon što je Sony objavio svoj Betamax format. Iako su dva formata godinama vodila ljutu borbu na tržištu, VHS je na kraju dobio bitku i prevladao, a u uspehu je uživao do ranih 2000-ih. Sony je tek ove godine prestao da prozvodi Betamax kasete.

Ipak, za one koji imaju VHS kasete nije sve izgubljeno. Kolekcionarstvo i skupljanje starih VHS kaseta je postalo popularno poslednjih godina, a neke od njih vrede i po nekoliko stotina dolara.

izvor: benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: