“Nikada više razvoj neće biti spor kao sada”

Broj pretplatnika u mobilnim mrežama izjednačio se sa brojem stanovnika na planeti i dostigao 7,3 milijarde, a u narednih pet godina premašiće devet milijardi.

Tehnopolis

Izvor: Jelena Stjepanoviæ, B92

Utorak, 28.06.2016.

12:39

“Nikada više razvoj neće biti spor kao sada”

Prvi put će se ove godine dogoditi i da će broj pametnih telefona prestići klasične mobilne uređaje, a do 2021. godine treba očekivati da 85 odsto svih pretplata budu uređaji na mobile broadband, izjavila je Milena Matić, menadžer za marketing, strategiju i komunikacije u kompaniji Ericsson.

Matićeva je kazala da su predviđanja takva da razvoj tehnologije čiji smo svedoci danas, nikada više neće biti tako spor i da svi moramo da se za to pripremimo i u to uključimo.

Predstavljajući poslednje trendove u mobilnoj i industriji stvari, Matićeva je kazala da će za pet godina početi da se primenjuje 5G tehnologija i da će samo u prvoj godini korišćenja dostići 150 miliona pretplata.

“Što se tiče interneta stvari (IoT), sada je na mobilnim mrežama priključeno 400 miliona uređaja a do 2021. biće 28 milijardi uređaja u telekomunikacionim mrežama, od čega će 16 milijardi biti IoT uređaji”, navela je ona.

Dodala je da će tržište interneta stvari stvoriti dodatu vrednost od 1,9 triliona dolara.
Kako je navela, Ericsson Mobility Report istraživanje pokazuje da će broj povezanih IoT uređaja nadmašiti broj mobilnih telefona već do 2018.

Istraživanja te švedske kompanije pokazuju i interesantne promene navika korisnika mobilnih uređaja, tableta i laptopova, koja idu u smeru sve većeg pregleda video saobraćaja, koji već sada čini oko polovine svog protoka sadržaja, dok na društvene mreže otpada dodatnih 10 do 15 procenata.

“Do 2021. video saobraćaj dostići će 70 odsto ukupnog saobraćaja i to je važan podatak za sve industrije koje su sa tim u vezi kako bi mogle da se pripreme za ono što dolazi”, kazala je Matićeva.

Fascinantan podatak je i da svaki peti tinejdžer uzrasta od 16 do 19 godina više od tri sata svakoga dana provodi na mreži YouTube.

Izazova koje donosi ovako brz razvoj tehnologije je mnogo, u raznim industrijama dolazi do razvoja potpuno novih biznis ideja i koncepata, svi učesnici bi trebalo da se na vreme pripreme i prilagode, dok se odgovor o tome kako će se integracija svega toga dogoditi u ljudsko društvo i kakve bi mogle biti prednosti ali i posledice očekuje od stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: