Samsung pristao da plati Eplu pola milijarde

Gotovo pet godina nakon što je Apple tužio Samsung zbog povrede patenata vezanih za smartfon uređaje, južnokorejski proizvođač konačno priznaje krivicu.

Tehnopolis

Izvor: theverge.com

Petak, 04.12.2015.

13:46

Default images
Beta / AP Photo/Lee Jin-man / Mathieu Thouvenin / Flickr.com

U zajedničkom saopštenju ovih kompanija, Samsung potvrđuje da će isplatiti Appleu 548 miliona dolara pre 14. decembra, ukoliko pre vikenda dobije fakturu firme iz Kupertina.

Nakon više godina tužbi i žalbi na presude, ovo je za Apple važan trenutak. Međutim, iako deluje da Samsung kapitulira u ovoj borbi i ta kompanija pokušava da se domogne novca – u saopštenju je naglašeno da kompanija “zadržava prava da dobija naknade od Applea”.

Proizvođač iPhonea tužio je Samsung 2011, a naredne godine je sud presudio u Appleovu korist. Utvrđeno je da je Samsung povredio patente vezane za opciju tap-to-zoom i “multitouch gestures”.

Apple je tražio 2,5 milijardi dolara odštete, a dobio je nešto više od jedne milijarde. Međutim, zbog žalbi na presudu s obe “zaraćene” strane, o iznosu se neprekidno raspravljalo. Na posletku je Samsung uspeo da umanji iznos na 548 miliona dolara u maju ove godine i to je iznos koji je, sada i zvanično, spreman da plati.

Međutim, Apple još ne može da se raduje. Samsung je najavio da će zatražiti reviziju slučaja pred američkim Vrhovnim sudom, a analitičar patenata Florijan Miler, kaže da će biti novog suđenja, ako se sud složi da razmotri slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: