Tehnopolis

Ponedeljak, 13.10.2014.

11:41

Novi skandal - tajne Snapchata "na izvolite"

Snapchat, aplikacija za razmenu "samobrišućih" fotografija, nalazi se u centru novog velikog IT skandala. Hakeri, veruje se isti oni koji stoje iza Celebgatea, postavili su na internet oko 200.000 fotografija i video snimaka, za koje su korisnici očekivali da su odavno nestali.

Izvor: B92

Default images

Objavljeno je 13 gigabajta podataka, ali, prema dosadašnjim izveštajima, zasad nisu "isplivali" kompromitujući sadržaji.

Ideja koja je proslavila Snapchat je vrlo jednostavna, svaka poslata fotografija bi trebalo da se u kratkom roku zauvek automatski izbriše, što je privuklo najviše tinejdžere i otvorilo im prostor za razmenu "mnogo slobodnijeg" sadržaja, bez potrebe da budu previše zabrinuti da li će ih neko otkriti.

Ipak korišćenje "third party" aplikacija i sajtova omogućava čuvanje razmenjenih fotografija, a iza jednog od tih sajtova, pod nazivom Snapsaved.com, krila se zamka.

Kako se veruje, taj sajt je prikupljao podatke, fotografije i snimke korisnika, a zatim ih skladištio. Ukupno je objavljeno oko 13 gigabajta podataka, baš kao što je i najavljeno ranijih dana na kontroverznom internet forumu 4chan.

Mediji navode da među objavljenim fajlovima ima i fotografija koje se klasifikuju kao dečja pornografija, bez obzira na to što su dečaci i devojčice mlađi od 16 godina sami sebe fotografisali.

Ipak, moguće je da ovaj skandal nema preterano veliki odjek, sudeći po utisku jednog od korisnika Reddita, koji prenosi britanski "Gardijan".

"U pitanju je 13 gigabajta đubreta niske rezolucije. Prizemno, dosadno s*anje tipa 'pogledajte moj novi šešir' ili 'hahahah moje cipele su tako smešne'. Možda ima 100 megabajta golotinje", naveo je on.

Što se kompanije Snapchat tiče, oni su potpuno čisti u ovom slučaju, a već su saopštili da njihovi serveri nisu bili ni napadani ni ugroženi.

"Snepčeteri su žrtve korišćenja spoljnih aplikacija, što je praksa koju mi strogo zabranjujemo u našim pravilima korišćenja, baš zbog toga što to kompromituje bezbednost i privatnost naših korisnika", navela je kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: