Promovisana Orion Ring aplikacija

Krajem decembra prošle godine, kompanija Orion telekom, razvila je Android aplikaciju „Orion Ring“. Aplikacija je delo razvojnog tima Orion telekoma sa osnovnom namenom povećanja dostupnosti usluge jeftinog telefoniranja ka inostranstvu i značajno pojednostavljen način pozivanja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2013.

15:04

Default images

Posebno, možda i najveći benefit ove aplikacije – je mogućnost da unapredi funkcionalnost svih android uređaja, pa i onih najjeftinijih, u telefonski aparat! Aplikacija je jedinstvena i prva te vrste u Svetu, u smislu da je jedan telekomunikacioni operator razvio aplikaciju za sopstvene potrebe. British telecom je razvio sličnu aplikaciju koja se pojavila 20-ak dana kasnije, ali za operativni sistem iOS.

Orion Ring” mogu koristiti svi vlasnici bilo kog uređaja sa Android operativnim sistemom. Za rad aplikacije, nije važno da li android uređaj uopšte ima slot za SIM karticu, već je jedino važno da ima pristup Internetu.

Uzimajući u obzir činjenicu da u Srbiji ima preko milion uređaja sa Android operativnim sistemom, da preko 140,000 korisnika aktivno koristi Android aplikacije, Orion telekom je odlučio da razvije aplikaciju, koje će omogućiti svim socijalnim slojevima društva jeftino telefoniranje. Cilj je bio omogućiti funkciju telefoniranja sa tablet uređaja bez SIM kartice pa čak i onih najjeftinijih. Dakle, vodilo se računa o dva vrlo bitna cenovna aspekta – cene usluge telefoniranja, ali i cene samog uređaja, čime je i cilj omasovljavanja dostupnosti servisa postignut.

Iz tog razloga, napravljen je i strateški dogovor sa robnom markom Prestigio o inicijalnoj instalaciji aplikacije “Orion Ring”, tako da trenutno svaki Prestigio uređaj prilikom kupovine već ima instaliranu aplikaciju. Vrednost aplikacije prepoznali su i drugi proizvođači Android uređaja, sa kojima je Orion telekom trenutno u pregovorima.

Istraživanjem potencijala tržišta, pritisak zahteva postojeće i dosta velike baze korisnika usluge Orion VoIP-a, (kao operatora koji je domaćem tržištu neprikosnoveno prvi ponudio usluge jeftinog telefoniranja – SiT, još 2008. godine) ali i korisnika sadašnje Orion fiksne telefonije, došlo se i do krucijalnog pitanja - kome je aplikacija “Orion Ring” namenjena?

Odgovor je jednostavan – svako ko ima uređaj sa OS Android, a sam uređaj poseduje mikrofon i zvučnik može koristiti aplikaciju “Orion Ring”, bez obzira da li je korisnik ma koje usluge Orion telekom ili ne.

Aplikacija je postavljena na GOOGLE PLAY STORE 1. februara, a dotle ju je bilo moguće “skinuti” sa adres www.oriontelekom.rs/android

Preuzimanjem i instaliranjem aplikacije, tokom promo-perioda, produženog do kraja marta 2013. godine, korisnici prilikom otvaranja korisničkog naloga (registracija, kroz aplikaciju, nakon instalacije aplikacije je obavezna i njom se otvara korisnički nalog), na svom nalogu za telefoniranje automatski imaju 100 dinara kredita, kako bi mogli da testiraju aplikaciiju i uvere se u potpunu funkcionalnost.

Istekom promo-perioda, otvaranje korisničkog naloga, odnosno registrovanje na Orion telekom sistemu, biće moguće kupovinom Orion kartice za telefoniranje na nekom od uplatnih mesta ili najbližem kiosku, pošti, odnosno, on-line plaćanjem preko Web-a.

Kreirani nalog, moze se koristiti i na više android uređaja, pod uslovom da je aplikacija Orion Ring na njima instalirana!

Sama aplikacija, nakon instalacije i registracije, vraća vas na “meni” sa dva ponuđena izbora – Orion VoIP i Orion Ring.

Orion VoIP
Ukoliko korisnik, prilikom kreiranja naloga, odabere opciju Orion VoIP, u pitanju je izbor koji podrazumeva:

1 Korisnik sam kreira nalog za korišćenje usluge, odnosno korisnik ne koristi Orion telekom uslugu fiksne telefonije)
2 U pitanju je klasično, jednosmerno VoIP telefoniranje
3 Cene međunarodnih poziva se kreću već od 5.55 din po minutu sa uračunatim PDV-om
4 Poziv se ostvaruje po modelu biranja broja: 004630...(npr. neki fiksni broj u Berlinu)! NEOPHODNO je biranje broja započeti sa „dve nule“ – 00, zatim pozivni broj za državu, potom grad i, konačno, željeni broj koji pozivate!

Orion Ring

Korišćenje opcije Orion RING, namenjeno je isključivo korisnicima fiksne telefonije Orion telekoma.

1 Usluga je funkcionalna po pismenom zahtevu korisnika Orion telekomu, a nakon toga, njegov android uređaj postaje zapravo fiksni telefon.
2 Preduslov korišćenja je Orion telekom CDMA mreža,
3 Cene poziva definisane su po važećem cenovniku za Orion telekom fiksnu telefoniju (cena po minutu već od 0,92 din sa uračunatim PDV-om)
4 Poziv se ostvaruje standarednim biranjem broja, dakle, moguće je koristiti imenik iz tablet-a, odnosno telefona

U periodu od 01.02.2013. do 03.03.2013. kroz GOOGLE analytics zabeleženo je oko 5000 instalacija aplikacije “Orion Ring”. Više desetina hiljada poseta delu sajta sa uputstvom za korišćenje, a posebno ohrabuje podatak, bez obzira što je aplikacija namenjena domaćim korisnicima, da je oko 15% korisnika koji su instalirali aplikaciju iz raznih delova sveta – Saudijska Arabija, USA, … U cilju sagledavanje realne vrednosti aplikacije, nismo ni na koji način veštački popravljali rejting aplikacije na GOOGLE PLAY STORE, koji je trenutno 3,8.

Deluje, da je ovo razlog i što nam se u vreme planiranja ove konferencije za štampu, obratilo i regulatorno telo, tačnije RATEL, s napomenom da ova naša usluga odgovara tzv. “nomadskoj” usluzi – odnosno da uključuje mobilnost.

Verujemo da za takav stav RATEL-a postoje elementi koji su naglašeni i tokom promotivne kampanje, ali isto tako, mišljenja smo i da sama aplikacija nije bila dovoljno jasno opisana, odnosno da su nejasno razlučene opcije Orion VoIP i Orion Ring - pogotovu deo koji se odnosi na opciju “Orion Ring”u smislu da je za korišćenje potreban Internet.

Kako je aplikacija razvijana sveobuhvatno, gledajući u savremene svetske telekomunikacione trendove i imajući u vidu punu funkcionalnost, tu nastaje kamen spoticanja i nerazumevanja, te je verovatno da će aplikacija kao takva, a u skladu sa preporukom RATEL-a, biti funkcionalno ograničena, odnosno da će se sa unapređenjem aplikacije u smislu video poziva, odnosno SMS servisa za sada zastati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: