Pošaljite vrisak sa YouTube-a u svemir

Grupa naučnika sa Univerziteta u Kembridžu pozvali su javnost da aplouduju snimke vrištanja na mrežu YouTube, a najboljih deset, biće daunloudovano na Google Android smartfon i lansirano u svemir na malom satelitu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2012.

12:01

Default images

Kada se nađu u orbiti, zvuci vrištanja biće puštani kroz spiker telefona i kakav god zvuk "izađe", on će biti snimljen i poslat na Zemlju.

Rezultati će biti analizirani pre nego što budu objavljeni na internetu, kako bi se odgovorilo na pitanje da li se i kako zvuk prostire kroz svemir.

Aplikacija “Vrisak u svemiru” (Scream in Space) je delo naučnika Kembridža i osvojila je prvo mesto 2011. na takmičenju dizajnera aplikacija za prvi smartfon salelit na svetu pod nazivom STRaND-1.

Predstavnik za odnose s javnošću ovog tima rekao je: “Razmišljali smo o opcijama koje imaju Android telefoni a koji nisu uvek prisutni na ‘običnim’ satelitima. Naravno, spiker i mikrofon su takve komponente. Bilo bi šteta ne iskoristiti moć ovih dodataka i tako je ideja rođena”.

“Nadamo se da ćemo ovakvim istraživanjem dati priliku hiljdama ljudi širom sveta da nauče nešto više o mnogim aspektima fizike”.

STRaND-1 stvorili su inženjeri Sari univerziteta koristeći napredne komercijalne komponente koje se nalaze u telefonima.

Šon Kenjon, menadžer projekta STRaND-1 je rekao: “Mobilni telefoni imaju mnogo sličnosti sa satelitima – imaju senzore, kamere, GPS, baterije, akcelerometre, kompase, bazu podataka, ali su manji, lakši i jeftiniji.

Bilo bi odlično kada bismo pokazali da nešto što je tako malo može funkcionisati u svemiru”.

Telefon će imati Androidov open-source operativni sistem. Moćni kompjuter napravljen u Sari svemirskom centru testiraće vitalne statistike telefona čim se nađe u svemiru.

Kada testiranja budu završena, plan je da se mikro kompjuter isključi, a smartfon će biti korišten za upravljanje delovima satelita.

U toku emitovanja “vršitanja”, druga kamera će beležiti fotografije, a screen shot lica osobe koja vrišti biće poslata na Zemlju.

Za više informacija kako da i vaš vrisak učestvuje u takmičenju, posetite sajt screaminspace.com



Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: