S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

The third angel sounded his trumpet, and a great star, blazing like a torch, fell from the sky on a third of the rivers and on the springs of water - the name of the star is Wormwood. A third of the waters turned bitter, and many people died from the waters that had become bitter.

Otkrovenje 8.10-11

Autor: Mlađan Đorđević

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2007.

13:57

Default images

Mnogi smatraju da se ovaj pasus iz otkrovenja odnosi na nuklearnu katastrofu koja je pogodila Ukrajinu i okolinu. Wormwood, u prevodu gorka biljka pelin, je zvezda koja je "pala sa neba", dok Černobil na Ukrajinskom znači upravo pelin. Čemu citat iz otkrovenja, zar ovo nije samo igra? S.T.A.L.K.E.R. je jedna od onih igara koje svoj uspeh ostvaruju privlačenjem igrača, pre svega, svojom atmosferom. Ukoliko pročitate knjige, mnogobrojne članke i pogledate slike realnih lokacija radiokativne zone oko Černobila, shvatićete šta je razvojni tim želeo da uradi. Naravno, ovo ne bi bila igra ukoliko se ne bi otišlo korak dalje i stvorio imaginarni svet u kome će igrač moći da virtuelno obitava i izvršava razne zadatke, a ipak u svojoj podsvesti znaće da ova zona postoji, a radioaktivno zračenje, zbog kojeg Gajgerov brojač upozorava svojim karakterističnim zvukom, zapravo postoji i u realnom svetu.  

Razvojni tim GSC Game World iz Ukrajine, inspiraciju za svoju igru našao je upravo u ovoj katastrofi. Međutim, vremenski, radnja igre nije smštena 1986 godine, kada je reaktor u Černobilskoj nuklearnoj elektrani eksplodirao, već 2012 godine, šest godina nakon druge eksplozije, koja je od zone napravila ono na čemu je razvojni tim radio više od šest godina. Naime, zona se proširila, a eksplozija je sa sobom donela i opasne i nestabilne anomalije, koje su pak stvorile artefakte - predmete sa posebnim, magičnim osobinama. Lov je počeo. Lovci na artefakte, u igri zvani Stalkeri, dolaze u zonu u velikom broju, kako bi zaradili na preprodaji ovih magičnih predmeta. Vojska, čiji je glavni cilj sprečavanje daljeg izliva artefakta na crno tržište, zatvara zonu. Ovde na scenu stupa vrlo enigmatičan lik, poznat po imenu "Marked One", koji pati od amnezije, a čiju ulogu preuzima igrač.

S.T.A.L.K.E.R. je survival FPS sa određenom dozom RPG elemenata koji čine ovu igru jedinstvenom i svrstavaju je u red hibridnih igara. Nalik RPG serijalima, kao što su Oblivion i Gothic, igrač se u S.T.A.L.K.E.R. može kretati slobodno po svetu, tj. zoni. Sama zona je podeljena na nekoliko delova. Oni delovi zone koji su najudaljeniji od centra su pogodni za "nove pčelice". Kako napredujete u igri, rešavanjem zadataka, napredovaćete i kroz delove zone. Što ste bliže centru, biće vam dostupno naprednije oružje, skuplji artefakti, jača zaštitna odela, ali srazmerno sa ovim pogodnostima, naići ćete na jače i bolje opremljene neprijatelje. Zadaci koje dobijate od NPC-ova pažljivo će vas voditi kroz igru, i kada za to dođe vreme, poslaće vas u sledeći deo zone. Pored glavnih zadataka, takođe postoji i veliki broj sporednih zadataka koje, u većini slučajeva, možete rešavati uporedo sa glavnim zadacima.
Photo credits: www.pcigre.com
Dizajn nivoa je zaista impresivan. Nailazićete na skriptovane borbe, pokrenute vašim prisustvom ili izvršenim zadatkom. Takođe, borbe se vode širom zone između suprostavljenih frakcija. Svaka od frakcija ima svoj cilj i ukoliko vi ili bilo ko od ostalih NPC-ova pokuša da poremeti izvršenje tog cilja, biće smatran za neprijatelja. Često ćete prisustvovati borbama između nekoherentnih frakcija, a u dobrom delu njih ćete i učestvovati. Neke od frakcija, poput bandita i monolita, će vas automatski smatrati za neprijatelja.

Kako bi stvari bile još gore, a zona još nemilosrdnija prema igraču, moraćete da se pazite i od neljudskih pretnji. Zona je, takođe, dom i mutiranih životinja, koje su vrlo agresivne, a neke od njih i vrlo opasne. Tu su i zombiji, mutirani ljudi sa psihičkim moćima, radioaktivne lokacije i uvek opasne anomalije. Anomalije su rasprostranjene širom zone i većina njih predstavlja sigurnu smrt za neopreznog avanturistu. Postoje razne vrste anomalija koje živi organizam napadaju na sebi shodan način. Neke anomalije privlače gravitacionim poljem, druge su pak skrivene, a neke imaju električni udar širokog radijusa, a vi baš morate proći pored njih. Od anomalija se može zaštititi artefaktima koje one proizvode, a koje možete prikačiti na kaiš, i zaštitnim odelima.

Roleplaying element, pored NPC-ova, karakterističnog inventara, zaštitnih odela, je i oružje sa svojim ključnim osobinama. Jedna od najvažnijih je svakako preciznost. Moramo napomenuti da je ovo dodatno izbalansirano zakrpom koja je izbačena ubrzo nakon izlaska igre, na osnovu povratnih informacija koje je razvojni tim dobio od igrača. Naime, početak igre će biti poprilično težak, usled nepreciznog i nedovoljo jakog oružja. Kao što je već rečeno, napredovanjem ka centru zone, igraču će biti dostupno sve jače i jače oružje.

Zasigurno najimpresivniji segment ove igre jeste njena atmosfera. GSC je zaista uspeo u svom zadatku da nam predstavi svoju verziju post-apokaliptičnog sveta. Iako zvuci oružja nisu baš najbolji, zvuci koje ćete čuti u daljini, lavež krvolovčnih životinja, a i samo vizuelno okruženje, stvoriće prilično napetu, atmosferu nespokojstva, depresije i straha. Vizuelno S.T.A.L.K.E.R. najviše podseća na Half-Life 2, ali nije ni približno optimizovan i zahtevaće jaku mašinu kako bi pokazao sve svoje čari. Osvetljenje i senke su na vrlo zavidnom nivou. Enterijeri su bogati detaljnim teksturama i predstavlja pravo remek delo, a spoljašni svet, za koji se ne može reći da izgleda lepo, oduzima dah, kako urbanim, tako i ruralnim pejzažima koje neverovatno podsećaju na slike realnih lokacija.

S.T.A.L.K.E.R. nije i bez svojih mana. Pored osećaja celokupne nedovršenosti, tu su i bagovi koje će se javiti u toku igre i poremetiti gameplay. Navigacija mape u PDA uređaju je trapava. Animacije su mogle biti bolje i svakako ih je moglo biti više. Neke od animacija, kao npr. uvijanje NPC-a prilikom ranjavanja, mogu da učine tog NPC-a otpornim na metke sve dok se animacija ne završi. Takođe, A.I. skripta ume da se poremeti prilikom učitavanja mape, tako da možete videti NPC-ove kako nepomično zure u zid dok im vi stojite iza leđa. Dijalozi nisu baš najsjajniji, neki su i repetivni.

A.I. je i pored svojih mana i dečijih boljki vrlo impresivan tokom borbe. NPC-ovi znaju da izvode manevre kako bi vam se prišunjali iza leđa, a ukoliko se nađu na otvorenom prostoru prilikom brobe, pokušaće da izbegnu neprijateljski paljbu i potraže zaklon. Životinje napadaju u grupi, a kada procene da nemaju izgleda za pobedu i kada postanu plen umesto lovca, najverovatnije će se povući iz borbe.

Šest godina je GSC Game World-u bilo potrebno da napravi ovu igru. Sada, kada je igra napokon izašla, postavlja se pitanje: da li je razvojni tim napravio ono što je obećao? Odgovor je delimično negativan. Mnogo ideja je napušteno tokom godina, ali srž svojih obećanja su svakako ispunili. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl je vanserijski survival FPS koji će se još dugo igrati i o kojem će se još duže pričati, a oni koji su ga odigrali neće ga tako lako zaboraviti.

Kliknite ovde da vidite ostale screenshotove.

Mlađan Đorđević je urednik sajta http://www.pcigre.com i slobodni pisac tekstova o igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: