61 zemlja koja bi mogla da ostane bez neta

Ukidanje interneta - ovo je postao zaštitni znak za skoro svakog diktatora čija vlast se bližila kraju. Desilo se u Libiji, Egiptu i sada u Siriji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

16:51

Default images

Sudeći po novom istraživanju koje je sprovela kompanija za nadgledanje mreža Renesys, ovo bi moglo da se desi i u mnogim drugim zemljama, uključujući Nemačku, Jemen i Etiopiju.

Šezdeset i jedna zemlja na svetu poseduje svega jednog ili dva provajdera koji ih povezuje sa internetom.

„Ukolko ste dovoljno malo mesto, skoro je neizbežno da ćete posedovati toliko malo interneta da je njegovo gašenje poput gašenja svetla u sobi“, izjavio je Džejms Kovi, šev tehnologije Renesysa.

Sa druge stranje, više od 30 zemalja, poput Amerike i Holandije, poseduje preko 40 provajdera i njih je skoro nemoguće isključiti.

Šta neku zemlju čini lakom metom za ukidanje interneta?

„U pitanju je visok stepen centralizacije i vrlo malo konkurencije. To su mesta koja su prirodno, ili organizaciono, kroz određene regulative i zakone, onemogućile postojanje velikog broja provajdera“, izjavio je Kovi.

Grenland se svakako uklapa u ovaj šablon.

„Grenland bi sigurno želeo da ima veću raznovrsnost, ali priroda Grenlanda i cena uspostavljanja interneta ograničava ga na veoma mali set provajdera“, dodao je Kovi.

Sa druge strane, prilično začuđujuće, Avganistan nije u velikoj opasnosti od gubljenja interneta.

Sudeći po Koviju, Avganistan je jednom imao veliku pokrivenost. Ona nije bila sjajna, ali kada je uništena tokom rata, nova mreža se oformila povezujući se za različitim regionima Pakistana, Irana, Uzbekistana i Turkmenistana.

„Avganistan, koji je u sredini, kupuje svoj interet od njih svih. Vlada u Kabulu više ne može da ga isključi tako lako“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: