Legendarni Pac-Man slavi 35. rođendan

Nakon izlaska 22. maja 1980. godine, “zarazna” igra postala je jedna od najuspešnijih u istoriji video igara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

11:50

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Pre 35 godina u Japanu je izašla arkadna video igra koja je postala klasik i ikona popularne kulture 1980-ih. Dizajnirao ju je Toru Ivatani, a razvila japanska kompanija Namco, originalnog naziva Puck-Man.

Glavni lik dobio je ime prema Paku, japanskom folklornom biću poznatom po svojem apetitu, a dizajneru Ivataniju inspiracija za izgled bila je pica bez jednog parčeta.

Licencu je kasnije otkupila američka kompanija Midway i promenila naziv igre u Pac-Man.

Mala, žuta kuglica koja proždire tačkice i keks, dok je crnim hodnicima jure duhovi, za vrlo kratko vreme postala je društveni fenomen i jedna od najpopularnijih video igara ikad.

Izgled Pac-Mana u međuvremenu je prošao kroz dve manje promene - 1990. godine izmenjen mu je nos, a 2010. oči i cipele.

Originalni Pac-Man je dvodimenzionalna igra u kojoj je cilj proći sva polja lavirinta dok vas love Blinky, Pinky, Inky i Clyde, četiri duha. Kada jedan od njih dotakne Pac-Mana, gubite život. Ali i Pac-Man može da uništi njih kad pojede veliku kuglicu koja mu daje moć.

Savršeno odigrana igra podrazumeva pojedene sve velike i male kuglice, svo voće i duhove na 255 nivoa, što donosi 3,333.360 bodova. Prvi kojem je to pošlo za rukom je Bili Mitčel sa Floride, a za ostvarenje cilja trebalo mu je šest sati.

Igra je razvijana u nekoliko verzija, ali je princip ostao isti. Godinu nakon izlaska Pac-Mana izašla je približno ista igra, ali sa ženskim likom - “Gospođa Pac-Man" (Pac-Manova supruga), koja je bila brža i s više lavirinata. Vremenom je nastao i 3D Pac-Man u nekoliko verzija, a napravljena je i serija kratkometražnih crtanih filmova.

Na 30-godišnjicu igre, 21. i 22. maja 2010. godine, internet pretraživač Google omogućio je svojim korisnicima igranje ove video igre na 48 sati na početnoj internet stranici.

Pac-Man je i jedan od likova u novom filmu “Pikseli” u kojem su vanzemaljci pogrešno protumačili arkadne video igre kao objavu rata, pa stoga odlučuju da napadnu Zemlju koristeći video igre kao modele za svoje napade.

Rođendan svog Pac-Mana slavi i Namco, i to redizajniranom igrom za iOS uređaje. Predstavnici kompanije navode da su promenili sve kako bi igrači mogli i dalje da uživaju, a osim klasične igre, tu su i novi lavirinti i izazovi. Puna verzija igre košta 6,99 dolara, a besplatnu probnu verziju moguće je preuzeti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: