Opčinjenost Bil Gejtsa igrom DOOM

Svi gejmeri znaju koliko je originalni DOOM iz 1993. godine kultna igra i jedna od najznačajnih igara u istoriji, koja je uz Wolfenstein 3D praktično definisala žanr pucačina iz prvog lica onakvim kakvim ga igrači danas znaju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2016.

11:40

Opčinjenost Bil Gejtsa igrom DOOM
Foto: Screenshot

Malo je međutim poznato da je igra bila toliki hit da je krajem 1995. godine bilo više računara u svetu koji su imali instaliran DOOM na sebi nego tada novu verziju Windowsa, Win 95, koja je trebalo da bude budućnost i novi standard za operativne sisteme. Bil Gejts je bio toliko fasciniran uspehom ove igre da je čak jedno vreme želeo i da kupi id Software, studio koji stoji iza izrade DOOM-a.

U Majkrosoftu je čak osnovano posebno odeljenje koje je radilo na portu DOOM-a za Windows 95, kako bi se novi operativni sistem promovisao i kao gejming platforma. Rad na tom portu je predvodio niko drugi do čuveni Gejb Njuel (Gabe Newell), tadašnji radnik u Majkrosoftu, a danas vlasnik Valvea i najveće gejming platforme nas svetu, Steama.

Bil Gejts je čak jednu video prezentaciju za Windows 95 radio tako što je sebe ubacio u okruženje DOOM-a (naslovna slika i video ispod), tolika je bila njegova opsednutost igrom. Microsoft Excel 95 je u sebi imao specijalni Easter Egg sa tajnim nivoom koji je imao DOOM elemente.

DOOM je u mnogim kompanijama širom sveta bio zabranjen na poslu iz prostog razloga što su se mladi zaspoleni masovno zanosili njime, partije među zaposlenima su smanjivale produktivnost na poslu, i gušile tada ograničene mrežne resurse kompanija. Ovo je dovelo do toga da se uvode posebna pravila koja su softverskim putem sprečavala instaliranje DOOM-a na računarima zaposlenih.

Zahvaljujći DOOM-u dakle, dobijen je standard za FPS, ljubav Gejba prema video igarama, i potpuna implementacija i podrška za gejming na Windows sistemima i razvoj DirectX tehnologije, jer je Bil Gejts bio opčinjen igrom DOOM. Zaista, velika legenda istorije video igara. Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: