Gigabyte GSmart Guru G1

Gigabyte je poznat po svojim računarskim komponentama, pa je stekao veliki broj fanova zahvaljujući kvalitetu i performansama koje pružaju njegovi proizvodi. Nakon kraće pauze, ova kompanija vratila se i na tržište pametnih telefona, pa je ponudila Android GSmart telefone zadovoljavajućih karakteristika i povoljne cene.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ, Win Win izbor

Ponedeljak, 14.07.2014.

20:30

Default images

Gigabyte GSmart Guru G1 je model pametnog telefona za one koji žele nešto više od svog pametnog telefona. Ovo je trenutno najbolji pametni telefon koji ova kompanija može da ponudi, ali da li je dovoljno dobar kako bi zaslužio našu pažnju?

Tehničke specifikacije:

- Procesor: Quad-Core Cortex-A7 1.5GHz (Mediatek MTK6589T)
- Grafički čip: PowerVR SGX544MP2
- Ekran: 5.0“ LED IPS OGS 1920x1080 piksela
- RAM: 2GB
- Memorija: 32GB (2GB dostupno za aplikacije, 25.9GB za podatke)
- Kamera: 13.0Mpix, autofokus, video u 1080p
- Prednja kamera: 5.0Mpix
- Baterija: 2500mAh
- OS: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
- Dimenzije: 147 x 72.1 x 8.2mm
- Ostalo: FM Radio

Sadržaj pakovanja

Gigabyte GSmart Guru G1 dolazi u kutiji koja je presvučena braon papirom koji čini da kutija izgleda kao da je izrađena od recikliranih materijala. Pošto se mnogi proizvođači interesuju za ekologiju u poslednje vreme, verujemo da je to bio cilj i ovde – pokazivanje ekološke svesti. Mada je to samo spekulacija.

Kutija se otvara poput fioke i otkriva potpuno crnu unutrašnjost. Ispod tanko presovanog sunđera udobno je smešten telefon, okružen istim takvim sunđerom. Vađenjem telefona iz svog ležišta otkriva se otvor za pristupanje drugoj pregradi u kojoj se nalazi dodatna oprema.

Punjač, USB kabl, slušalice – sve je u beloj boji. Slušalice su in-ear tipa, zanimljivog su dizajna, ali je neobično što proizvođač nije u pakovanje stavio i rezervne gumice različitih veličina.

U pakovanju zatičemo i iglu za otvaranje slota za SIM karticu, zaštitnu foliju za displej i kratko uputstvo za upotrebu sa propratnom dokumentacijom.

Pakovanje je vrlo bogato i, osim nedostatka rezervnih gumica, nemamo zamerku. Tu je sve što je potrebno korisniku za normalno korišćenje telefona.

Fizički izgled

Prvo što se zapazi kod Gigabyte GSmart Guru G1 je impresivno mala debljina od samo 7.2mm. Iako je nešto većih dimenzija, njegova debljina omogućava ugodno držanje i korišćenje. Telefon je mahom izrađen od plastike, ali je izuzetno čvrst i težak (čak 158 grama!). Verujemo da je za to zaslužna unutrašnja metalna konstrukcija, jer se telefon ne uvija, niti krcka, a izgleda odlično.

Na gornjoj strani nalazi se microUSB konektor za punjenje i povezivanje sa računarom, kao i 3.5mm konektor za slušalice.

Sa donje strane prisutan je primarni mikrofon.

Na desnoj strani je slot za SIM karticu koji se vadi pomoću igle koja dolazi u pakovanju, dok su na levoj strani tasteri za kontrolu zvuka i taster za uključivanje uređaja.

Prednja strana je vrlo jednostavna i ne poseduje nikakve oznake Gigabyte brenda. U gornjem delu prisutni su senzori za blizinu i osvetljenje, ispod njih je mrežica za slušalicu, dok je nedaleko i prednja kamera od 5Mpix. U donjem delu, ispod FullHD ekrana od 5 inča, nalaze se standardni kapacitivni tasteri.

Na zadnjoj strani najprimetnija je kamera od 13Mpix, jer odskače u odnosu na liniju telefona. Odmah pored nalazi se LED blic i sekundarni mikrofon za poništavanje šuma u toku razgovora i snimanja videa. Veliki „GSmart“ logo prekriva centralni deo, dok je u donjem delu zvučnik. Plastika u gornjem i donjem delu telefona je nešto lošijeg kvaliteta i tanja je nego ona u centralnom delu. U uglovima, nedaleko od zvučnika, postoje mala ispupčenja koja malo podižu telefon od stola kako bi se zvono na zvučniku bolje čulo, što je koristan detalj.

Displej

Gsmart Guru G1 poseduje IPS displej dijagonale 5 inča. Ono što je posebno impresivno je FullHD rezolucija od 1920x1080 piksela. Gigabyte je kao posebnu prednost displeja na ovom modelu naveo korišćenje OGS tehnologije. OGS je skraćenica od One Glass Solution, koja omogućava da displej pruža bolje boje i oštrinu, jer se eliminiše potreba za praznim prostorom između displeja i digitajzera tj. stakla. Digitajzer, displej i zaštitno staklo su vrlo prisni, što omogućava bolju vidljivost na suncu zbog manje refleksije. Prikaz boja na ekranu je odličan, a uglovi vidljivosti široki. Visoka rezolucija na dijagonali od 5 inča pruža gustinu od čak 441 piksela po inču, što za rezultat ima veoma oštru sliku i odsustvo pikselizacije.

Softver

Gigabyte GSmart Guru G1 dolazi sa Android 4.2.1 verzijom operativnog sistema koji se vrlo malo razlikuje od Google-ovog izvornog koda. Početni ekrani, lista sa aplikacijama, widgeti, notifikacioni meni i ostale – sve je identično onako kako je Google zamislio.
Razlike između onog softvera koji se može naći na Nexus uređajima i ovog koji se nalazi na Guru G1 jesu boja ikona u status baru i toggle panelu, mogućnost aktivacije procentualnog prikaza baterije i dodatni widget za digitalni sat. To ne predstavlja manu, naprotiv, mnogima će to biti prednost, jer je rad telefona vrlo fluidan i nema procesa koji ga opterećuju i utiču na performanse. Od 2GB RAM memorije, samo 600MB je uglavnom zauzeto, što ostavlja puno prostora za neometani multitasking.
Pored standardnih, Google aplikacija, preinstalirane su neke osnovne aplikacije poput Dropbox, File Manager, LockScreen, Torch i TouchPal tastature.

Fajl menadžer je veoma jednostavan i sadrži samo najneophodnije opcije za upravljanje podacima.
LockScreen je mala aplikacija koja nakon pokretanja gasi displej telefona. To je veoma praktično, jer se može postaviti prečica na glavni ekran, pa se displej telefona može gasiti bez pritiskanja power tastera.

Torch je aplikacija koja omogućava uključivanje LED svetla na poleđini telefona kako bi služilo kao lampa.
TouchPal tastatura je vrlo zgodna za korišćenje i predstavlja vrlo dobar izbor. Tastatura je nešto veća, što je čini izuzetno zgodnom za kucanje na ovako velikom ekranu.

Kamera

Gigabyte Gsmart Guru G1 poseduje i vrlo impresivne specifikacije kada su kamere u pitanju. Na zadnjoj strani nalazi se kamera od 13Mpix sa LED blicem i ima mogućnost pravljenja fotografija u rezoluciji od 4128x3096 piksela i snimanja videa u 1080p, dok je na prednjoj strani kamera od 5Mpix.
Iako kamera od 13Mpix zvučni impresivno, kvalitet napravljenih fotografija je prosečan. Boje su bleđe nego što bi trebalo, dok se na većem ekranu primećuje i odustvo detalja. Fotografije su upotrebljive i zadovoljiće potrebe većine korisnika, pogotovu onih koji vole da ih postavljaju na društvenim mrežama, dok će zahtevniji korisnici biti razočarani i koristiće poseban aparat za važnije prilike.
Sa druge strane, video u Full HD rezoluciji je prilično dobar. Video zapis se pravi u stalnih 30FPS, dok će kvalitet videa u većini situaciji biti zadovoljavajuć.

Autonomija baterije

U Gigabyte GSmart Guru G1 ugrađena je baterija od 2500mAh. Nije lako dostupna, pa se može reći da je „neizmenjiva“, što je u skladu sa modernim trendovima. To je ujedno i kompromis kako bi se postigla mala debljina telefona. Baterija od 2500mAh, kao i procesor sa umerenom potrošnjom, doprinose da autonomija baterije bude veoma dobra za pametni telefon. Nije ni blizu modelima poput Lenovo P780 sa baterijom od 4000mAh ili LG G2 sa kapacitetom baterije od 3000mAh, ali izdrži jedan dan intenzivnog korišćenja uz oko 5 sati uključenog ekrana.

Performanse

GSmart Guru G1 baziran je na MT6589T čipsetu kompanije Mediatek. „T“ na kraju oznake govori da je u pitanju brža verzija sa četvorojezgarnim procesorom koji radi na taktu od 1.5GHz. Pored procesora, ovaj čipset poseduje PowerVR SGX544MP2 grafički čip koji nudi veoma dobre performanse u grafički intenzivnim aplikacijama kao što su moderne igre. Guru G1 je postigao prilično dobre rezultate u sintetičkim testovima i nadmašio Blu Life One koji smo nedavno testirali, a predstavlja njegovu konkurenciju. Međutim, Blu Life One je imao blagu prednost u testovima poput Anomaly 2 benchmark i Smartbench gaming testu zbog osetno veće rezolucije ekrana kod Guru G1 modela.
.

Zaključak

Gigabyte GSmart Guru G1 je model pametnog telefona koji nudi moderan dizajn i odličnu izradu (ako se izuzme plastika u gornjem i donjem delu na poleđini). Mala debljina čini da telefon odlično leži u ruci, dok veliki displej visoke rezolucije pruža odličan kvalitet prikaza čak i na suncu. MediaTek MT6589T čipset se ne može boriti sa velikanima drugih poznatih brendova poput Samsung, LG, Sony i drugih, ali pruža odlične performanse u svakodnevnom radu i igrama. Ono što je najbolje od svega je odnos cene i performansi koje pruža Gigabyte Gsmart Guru G1. Po trenutnoj ceni od 26.990 dinara dobija se telefon sa Full HD IPS displejom od 5 inča, četvorojezgarnim procesorom na 1.5GHz, 2GB RAM, 32GB interne memorije i kamerom od 13Mpix. Zbog toga, ovaj model zaslužuje maksimalnu pažnju ukoliko ste u potrazi za novim pametnim telefonom.

Uređaj na test ustupio je WinWin Shop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: