Samsung Galaxy Tab

Samsung je u centru pažnje, kako zbog prodatih milion Tabova tako i zbog novog "Guglfona". Dok Nexus S ne stigne u Srbiju ispitujemo da li pomenuti milion znači mnogo zadovoljnih ili nezadovoljnih korisnika.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

13:52

Default images

Samsung Galaxy Tab (u daljem tekstu "Tab") percepira se od početka kao prvi legitimni konkurent na tablet tržištu gotovo jedino prisutnom iPadu.

Galaxy Tab verovatno je prvi globalno intenzivno reklamirani tablet, što govori da je Samsung ozbiljno shvatio tržište koje mnogi osporavaju, a drugi još uvek nisu načisto o čemu se radi.

Isto to tržište poslednjih meseci razvija se i u Srbiji, Metro je počeo prodaju iPada pre svih Apple distributera (da ne pominjemo mobilne operatere), nedavno smo probali i Dell Streak koji pokusava da bude tablet, sada je tu i Samsung Galaxy Tab. Streak za sada zaboravljamo, iPad je realni konkurent, odnosno obrnuto, kako vam je lakše.

Sedam

Osnovna karakteristika koja presudno utiče na sve aspekte korišćenja uređaja je veličina, budući da Tab ima ekran dijagonale 7 inča. Zahvaljujući tome i masi od 380 grama, Tab je izuzetno lak za držanje jednom rukom, čak i u položajima koji nisu prijatni za duže praktikovanje. Isto važi i za nošenje uređaja u rukama, u torbi se skoro i ne oseća, dok je za džep ipak prevelik.

Prednji deo pored ekrana čini crna plastična sjajna površina na čijoj se donjoj kraćoj ivici nalaze četiri kapacitivna tastera (Menu, Home, Back i Search).

Sami tasteri nisu pravili probleme, ali ipak postoji napomena u vezi sa njima. Budući da je tablet kao takav sprava koja se često pomera, menja joj se orjentacija i slično, neophodno je navići se na njihovo prisustvo i manevre uvežbati tako da ne dodje do sučajnih "pritisaka" pomenutih dugmića.
Zadnji deo uređaja je pak od bele plastike, uz primetno prisustvo kamere od 3MP i LED blica. U kameru se ne treba previše uzdati, fotografije su u redu, ali ništa više od toga (Dmitrij Medvedev o tabovoj kameri). Prednja kamera planirana za video telefoniranje je rezolucije 1,3MP.

Iako je plastika dominantan materijal, reklo bi se da je Samsing uložio maksimalne napore kako to ne bi značilo loš ugođaj i kvalitet. Uređaj je kompaktan i čini se izdrživ (mada nije bilo te vrste testova), uz važan detalj u vidu Gorilla stakla koje efikasno štiti ekran od oštećenja.

Rezolucija LCD ekrana je 1024x600 piksela, što na prostoru pomenute dijagonale daje veoma jasan prikaz bilo da se radi o čitanju ili video reprodukciji. Sveukupni ugođaj kada je Tabov ekran u pitanju je maksimalno pozitivan, osetljivost je odlična, kvalitet slike i boja sjajan.

Android

Šta god proizvođači uređaja činili sa njim, Android je ipak Android. Google je govorio da do verzije 2.2 sa kojom se Tab isporučuje, Android jednostavno nije za tablet uređaje, a Samsung je ipak odlučio da punom parom krene u celu stvar. Rezultat je negde na sredini.

Neke od ugrađenih aplikacija delo su Samsunga, i predstavljaju optimizovane varijante istovetnih smartphone aplikacija. Email je jako dobar primer, pa se okretanjem uređaja u horizontalni položaj dobija panel sa leve strane koji prikazuje listu poruka. To je evidentno način na koji valja razmišljati kada su veliki ekranu u pitanju, ali se priča na žalost završava na Samsungovim aplikacijama.

Razlog za to je jednostavan i svodi se na pređašnju Googleovu tvrdnju: Android je smartphone platforma, skoro pa sve aplikacije u Android Marketu pisane su sa telefonima na umu.

To znači da će aplikacije dobavljene iz Marketa biti uvećane kako bi bile prikazane preko celog ekrana, što u većini sučajeva ne biva preterano loše. Twitter i Facebook aplikacije potpuno su upotrebljive, isto važi i za B92 aplikaciju.
Igre koje su dostupne (Asphalt koji se dobija uz Galaxy S ne podrzava Tab) su relativno dobro iskustvo, igranje Angry Birdsa na Tabu veoma je zanimljiva i dobra zabava. Ipak, primetno je da se prostor od 1024x600 piksela može znatno bolje iskoristiti od manjih za koje su aplikacije planirane.

Otud zaključak da je stvar zapravo na sredini, stvari mahom funkcionišu, ali je to daleko od raspoloživog potencijala. Twitter aplikacije za iPhone i iPad možda su najbolji primer, uz Flipboard koji na iPhoneu ne bi ni imao smisla.

Pored pomenute aplikacije koju je Samsung prilagodio tablet okruženju, kupac dobija nekolicinu dodatnih programa (Swype tasturu na primer) i naravno TouchWiz okruženje. Readers Hub, zamišljen kao centralno mesto koje spaja aplikacije za čitanje magazina, novina i knjiga, zapravo objedinjuje tri servisa: Kobo (knjige), Zinio (magazini) i Press Display (novine).

Ovde valja pomenuti da postoji prisustvo tri novinska izdanja iz Srbije, no radi se o PDF verzijama papirnih izdanja, što za u tom konkekstu mali ekran znači dosta zumiranja i pomeranja sadržaja tokom čitanja. Čitanje knjiga pak je sasvim druga priča, zahvaljujući dobroj optimizaciji i ekranu.

Brzina

Samsung Galaxy Tab je brza sprava, te Android i aplikacije u većini slučajeva funkcionišu besprekorno kada su performanse u pitanju. U eri aktivnog ignorisnja Flasha od strane jedinog konkurenta podrška za isti može biti prednost, no Flash ozbiljno utiče na performanse web browsera, naročito pri skrolovanju strana za dosta ovakvog sadržaja.
Testiranje koje je podrazumevalo reprodukciju HD video materijala, web surf, korišćenje većeg broja aplikacija u isto vreme (socnet, igre, multimedija) dalo je odličan rezultat kada je trajanje baterije u pitanju. Tab je za celodnevno korišćenje (oko 6 sati aktivnog rada) potrošio oko pola baterije.

Drugim rečima, šta god da radite sa njim, a da nije gledanje videa i slično u kontinuitetu, Galaxy će sasvim verovatno izdržati dan i po ili dva prosečnog korišćenja bez punjenja baterije.

Sve ukupno, u kontekstu performansi, kvaliteta slike na ekranu i trajanja baterije, Tab je odlična sprava. Stvari, nažalost, nisu tako jednostavne.

Zaključak

Dve stvari koje fundamentalno čine Tab takvim kakav jeste su dimenzije i softverska platforma.

Dijagonala ekrana takva kakva je i dimenzije samog uređaja obezbeđuju veliku mobilnost i lakoću rukovanja, međutim, postavlja se pitanje da li je 7 inča u takvoj proporciji (rezolucija je 1024x600 piksela) dovoljno za svakodnevne potrebe. U poređenju sa iPadom Galaxy Tab izgleda nedovoljno velik, sa druge strane nakon nekoliko sati dolazi do privikavanja na njegove dimenzije.
Uporedni test pokazao je da su web browsing ili čitanje komforniji na većem ekranu poput iPadovog, ali je Tab sa druge strane lakši za rukovanje. Sa druge strane, na iPadu skoro svako može kucati, Tab je u vertikalnoj orjentacji odličan za kucanje palčevima (za Swype takođe, jer ga je lako držati jednom rukom), dok je u horizontalnoj skoro pa neupotrebljiv za kucanje svim prstima obe ruke.

Kao što je pomenuto, Android po Googleu još uvek nije optimalna platforma sa tablet uređaje. Novopredstavljeni Android 2.3 Gingerbread donosi podršku za veće ekrane, ali je Andy Rubin na D: Drive Into Mobile konferenciji raščistio stvari pokazujući prototip Motorola tableta koji pogoni rana verzija Androida 3.0 kodnog imena Honeycomb.

Honeycomb bi trebalo da donese punu podršku za tablet uređaje, što znači da će aplikacije biti svesne da se pokreću na tablet uređaju kako bi iskoristile njegov pun potencijal. iPad to već radi, doduše na drugi način, budući da postoji solidan broj aplikacija pisanih za njega. Aplikacije nisu jedini aspekt, korisnički interfejs trenutnog Androida takođe je osmišljen za pametne telefone, te je Tab softverski još uvek u svetu pametnih telefona (dobija se sa Androidom 2.2), što u ovom momentu može raditi posao u određenoj meri, ali ništa više od toga.
Cena nije sitnica, te uz Vipov postpejd paket 325 (990 dinara bez poreza), uz koji se dobija 325MB internet saobraćaja, Tab košta 66999 dinara. Uz Postpaid 600 košta 61999, Postpaid 1000 51999 a uz Postpaid 2000 za Tab je potrebno izdvojiti 39999 dinara. Kupovina bez ugovora kod Vipa nije moguća, a najjeftiniji paket uz koji se Tab može kupiti iznosi 390 dinara (bez internet protoka) mesečno i tada košta 74999 dinara.

Prema tome, ako vam cene nisu problem, a mobilnost znači više od prostora na ekranu i nemate problem sa stanjem u Android ekosistemu, Samsung Galaxy Tab u Srbiji u ovom momentu nema alternativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: