Nokia i zvanično "pod šapom" Microsofta

Korporacija Microsoft objavila je završetak preuzimanja kompanije “Nokia uređaji i servisi”, čime su ove dve organizacije spojene u jedan tim.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

15:11

Default images

Akvizicija je odobrena kako od strane akcionara u kompaniji Nokia tako i od strane globalnih regulatornih agencija.

Danas smo, u našoj porodici, poželeli i zvaničnu dobrodošlicu Nokia uređajima i servisima, koji će svoje kapacitetima, iskustvom iz mobilne industrije doprineti rastu i unapređenju naše kompanije“, izjavio je direktor kompanije Microsoft, Satje Nadela i dodao: „Uz našeg partnera ostaćemo usredsređeni na još brže isporučivanje inovacija u svetu u kom su mobilnost i rad u oblaku na prvom mestu.“

Stiven Elop, nekadašnji predsednik i izvršni direktor kompanije Nokia, radiće kao izvršni potpredsednik Microsoft Devices Group, a odgovaraće Satji Nadeli. Elop će upravljati proširenim poslovanjem sa uređajima, koje uključuje Lumia smart telefone i tablete, Nokia mobilne telefone, Xbox hardver, Surface, Perceptive Pixel (PPI) proizvode i dodatnu opremu.

Akcije Nokia skočile su za oko 80 procenata od kako je sklopljen ugovor između ovih kompanija i u Helsinkiju danas koštaju oko 5,37 evra. Microsoft je zabeležio skok od oko 19 procenata.

Nakon prodaje, Nokia će dobiti oko 90 odsto prihoda od baznih stanica, antena i druge opreme, kao i povezanih servisa.

Kao deo tranzicionog procesa, Microsoft će nastaviti sa garancijama svih postojećih korisnika Nokia uređaja.

Kompanija će ciljati i na tržište finansijski pristupačnih mobilnih uređaja, koje ima potencijal od 50 milijardi dolara godišnje.Ovog meseca je najavljeno da će Windows Phone uređaji biti upotpunjeni softverima za glasovnu pretragu, a ponudiće i besplatne platforme za manje telefone i platforme.

Kako bi Microsoft bio bolje prilagođen eri smartfona i tableta, potrebno je pronaći balans između postojećih softvera i konkurentskih platformi, zadržavajući Windows operativni sistem kao jezgro.

Nokia postaje Microsoft Mobile?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: