Predstavljen Windows Phone 8

Microsoft je sinoć predstavio novu verziju svoje mobilne platforme, Windows Phone 8.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2012.

08:22

Default images

Podrška za višejezgarne procesore i veću rezoluciju ekrana neke su od mogućnosti koju ova verzija, kodnog naziva Apollo, donosi.

Tu je i podrrška za NFC, kao i micro SD kartice.

Windows Phone 8 će za razliku od svog prethodnika deo koda deliti sa PC verzijom Windowsa, što će programerima olakšati pravljenje aplikacija za obe platforme.

Verovatno najuočljivija promena je vizuelna prome "pločica" (tiles) na početkom ekranu (Start screen), koje se sada mogu dodatno pilagođavati, a korisnici im mogu menjati boju i veličinu.

Novi Windows Phone dolaziće sa Internet Explorerom 10, opcijom Wallet za mobilno plaćanje i novim mapama (umesto Bing mapa sada su tu Nokia mape).

Nove telefone praviće, naravno, Nokia, ali i Samsung, HTC i Huawei, a radiće na Qualcomm dvojezgarnim čipovima.
Joe Belfiore (Photo: Microsoft)
Windows Phone telefoni koji su sada u prodaji neće moći da dobiju prelazak na Windows 8, ali ih zato očekuje Windows 7.8, koji će biti dostupan nakon što Windows Phone 8 bude lansiran. Ova verzija će i ovim korisnicima omogućiti da imaju novi Start Screen.

Microsoft je juče najavio i da je Windows Phone Marketplace zvanično došao do brojke od 100.000 aplikacija. Rečeno je i da će se Marketplace proširi na neke nove zemlje, te će btii dostupan u ukupno 180 (trostruko više nego sada).

Osim toga, najavljeno je i da će Windows Phone 8 nuditi podršku za 50 jezika.

Početkom nedelje Microsoft je predstavio svoje tablete, Surface, sada i novi Windows Phone.

Pojedini analitičari i mediji komentarišu da su novosti koje smo ove nedelje videli iz Microsofta pokazali onaj Microsoft kakav nismo videli godinama, te da je div iz Redmonda i dalje spreman da se bori.

Kakav uspeh vi predviđate Microsoftu u sferi mobilnog?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: