Gde su danas osnivači Fejsbuka

Kompleksan odnos Eduarda Saverina i Marka Zakerberga bio je u emotivnom centru pažnje filma "Društvena mreža". Pošto svi znaju da je Zakerberg ostao na čelu Fejsbuka i da zarađuje milijarde, gde se nalazi i šta je danas sa njegovim bivšim prijateljem, Saverinom? Tokom poslednje tri godine, Saverin je svoj novi dom stvorio u Singapuru.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

12:44

Default images

"Wall Street Journal" otkriva da je 30-godišnji Saverin postao lokalna zvezda u Singapuru, gde je investirao novac u nekoliko kompanija, a značajno je pomogao i kozmetički poduhvat bivše Mis Singapura. U poređenju sa Zakerbergom, koji je neverovatno štedljiv i skroman (on i dalje vozi svoju Akuru i živi skromno u Palo Altu u Kaliforniji), Saverin poseduje luksuzni apartman, vozi Bentli i na šampanjac "Cristal" tokom noći potroši i zavidnih 50.000 dolara.

Saverin – koji je bio jedan od prvih investitora Fejsbuka i CFO (finansijski direktor) - tužio je Zakerberga pošto ga je ovaj "marginalizovao", a njegove deonice u Fejsbuku značajno smanjio. Tužba je rešena vansudskim poravnjanjem 2009. godine, a Saverin je dobio 5% udela u kompaniji. Iste godine Saverin se preselio u Singapur.

Procenjuje se da Eduardo Saverin još uvek poseduje oko 2% deonica FB-a - koji, s obzirom da Fejsbukov IPO dostiže i 95 milijarde dolara, može da "traje večno". Časopis Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 2 milijarde dolara, a rangira ga na 634. mesto liste najbogatijih osoba na svetu, a nedavno je ušao i na "TOP 12 najpoženijih neženja milijardera."



Još jedan ko-osnivač Fejsbuka - Dastin Moskovic, pretekao je Zakerberga na listi kao "najmlađi milijarder na svetu" u 2011. godini, prema izvorima Forbsa.

Četvrti ko-osnivač - Kriz Hjuz, na listama se vodi "samo" kao multi-milioner, ali još uvek ima dovoljno novca da kupi kontrolni paket akcija u u vašingtonskom časopisu "The New Republike".

Od četiri ko-osnivača Fejscbuka, Mark Zakerberg je jedini koji je ostao u kompaniji do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: