Microsoft: Motorola nije fer

Microsoft je rešio da se obračuna sa svojim dugogodišnjim konkurentom, Googleom. Optužio ga je za nedozvoljeno praćenje korisnika Internet Explorera, a sada i za nelojalnu konkurenciju.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

10:10

Default images

Na meti tužbe, koju je Microsoft podneo Evropskoj komisiji, nalazi se Motorola Mobility, kompanija od skora i zvanično u vlasništvu Googlea, a Microsoft je optužen da pod nefer uslovima licencira svoje patente (slična optužba stigla je i od Applea).

Pored tužbe, Microsoft je objavio i blog, pod nazivom "Google: Nemoj, molim te, ubiti video na webu", u kome objašnjava kako sporna situacija izgleda u praksi.

"Microsoft je spreman da plati fer i razumnu cenu za korišćenje tuđeg intelektualnog vlasništva. Nažalost, Motorola odbija da učiniti patente dostupnim po bilo čemu što se može nazvati razumnom cenom.

Za laptop od 1.000 dolara, Motorola traži od Microsofta da plati 22,5 dolara za 50 patenata vezanih za video standard H.264. Međutim, kako se ispostavlja, postoji još najmanje 2.300 patenata koji su neophodni za implementaciju tog standarda. Oni su dostupni kod grupe od 29 kompanije koje ih nude zajedno. Koliko Microsoft plaća ovoj grupi? 2 centa.

Samo 2 centa za više od 2.300 patenata. Motorola od Microsofta traži hiljadu puta više za samo 50 patenata.

Zamislite da se sve kompanije ponašaju kao Motorola."


Iz Googlea su za Mashable dali izjavu ovim povodom u kojoj kažu da je ironično to što baš Microsoft ulaže tužbu, imajući u vidu njihovu istoriju u ovoj oblasti.

"Microsoftova tužba je samo još jedan pokušaj korišćenja regulatornih procesa za napad na konkurente", kažu iz Googlea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: