Baze podataka EU na uvid SAD

Evropska unija spremna da pruži Sjedinjenim američkim državama uvid u svoje baze podataka.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

16:21

Default images

Evropska unija je danas nagovestila da bi mogla da pruži SAD ograničen uvid u svoje policijske baze podataka kako bi prevazišla dugotrajni problem oko viznog režima sa Vašingtonom.

Ponuda, koja će verovatno izazvati zabrinutost Evrope zbog zaštite privatnosti, bila bi pokušaj da svih 27 zemalja EU uđe u slobodni vizni režim SAD.

Ponuda će, međutim, stupiti na snagu samo ako i Vašintgon dozvoli EU pristup američkim policijskim dosijeima, rekao je na konferenciji
za novinare u Briselu izvršni direktor EU za pravdu i unutrašnje poslove Džonatan Fol.

"Spremni smo da sednemo sa našim američkim prijateljima i da razmotrimo, na bazi strogog reciprociteta, koje informacije ćemo razmeniti u cilju uspostavljanja bezviznog režima", istakao je Fol.

U bazama podataka EU nalaze se i baze otisaka prstiju azilanata, a planira se i slična baza za sve one koji podnose zahtev za vizu za ulazak u uniju. Zemlje koje pripadaju šengenskom viznom režimu, takođe, imaju baze podataka za ljude koje traži policija, kao i za ukradena vozila.

Fol je rekao da EU neće omogućiti pun pristup svojim bazama podataka, ali da je neophodno da utvrdi sa SAD "koje podatke bi ta zemlja želela".

Za većinu starih članica EU važi slobodni vizni režim sa SAD, koji njenim građanima omogućava da putuju bez viza. To, međutim, ne važi za Grčku i 11 od 12 uglavnom, bivših komunističkih zemalja, koje su se priključile bloku 2004. i 2007. godine.

Vašington je ove godine izvršio pritisak na te zemlje da dozvole pristup njihovim policijskim dosijeima u zamenu za ukidanje viza, ali nije zauzvrat ponudio uvid u svoje baze podataka, rekao je Fol.

Odluka Bušove administracije da narednih nedelja potpiše odvojeni, preliminarni sporazum o vizama sa nekoliko centralnoevropskih bivših
komunističkih zemalja umesto sa celom unijom, izazvala je tenzije između Evrope i SAD..

EU i SAD su se prošlog meseca složile da za sada neutrališu krizu time što će dozvoliti paralelne razgovore Vašingtona i pojedinačnih članica unije.

Očekuje se da sutra ministri unutrašnjih poslova i pravde EU daju formalni mandat Evropskoj komisiji da pregovara o pitanjima EU.

Fol je rekao da to uključuje pitanja pristupa bazama podataka, kao i planirani američki elektronski putnički sistem, kojim će od putnika biti zahtevano da pre nego što krenu na put popune specijalni formular na internetu.

Zemlje koje su potpisale preliminarni sporazum sa SAD, kao što je Češka, rekle su da će nastaviti sa svojim odvojenim razgovorima sa
Vašingtonom i da "ne žele da razgovori EU-SAD u bilo kom smislu odlože njihov pristup slobodnom viznom režimu".

Fol je rekao da se EU neće protiviti tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: