Malo rodne ravnopravnosti

Tema rodne ravnopravnosti veoma malo je zastupljena u medijima u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

14:32

Default images

Tema rodne ravnopravnosti veoma malo je zastupljena u medijima u Srbiji, rezultat je monitoringa medija koji je realizovao Ženski informaciono-dokumentacioni centar (INDOK) iz Beograda, u saradnji sa partnerima.

Predstavnica te organizacije Lidija Vasiljević kazala je na konferenciji za novinare u Novosadskoj novinarskoj školi da je u medijima prisutan veoma mali procenat vesti posvećenih ženama. Precizirala je da taj procenat u medijima nikada ne prelazi 15 odsto, sem u situacijama kada se održavaju izbori ili kada se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart.

Vasiljevićeva je navela da se u medijima najviše pojavljuju žene koje su slavne ličnosti, među kojima najviše sportistkinje.

Prema njenim rečima, žene su najprisutnije u rubrikama kulture, crne hronike i zabave. U crnoj hronici žene su mahom prisutne kao žrtve nasilja, kazala je Lidija Vasiljević i dodala da žena gotovo uopšte nema u rubrikama politike, ekonomije, zdravstva ili obrazovanja.

Monitoring medija sproveden je od 10. do 17. novembra u sedam gradova u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu, Novom Pazaru
i Kruševcu.

Predmet monitoringa bilo je 10 štampanih medija i po sedam radija i televizija lokalnog, regionalnog, pokrajinskog i nacionalnog karaktera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: