NBS prevremeno vraća dug MMF-u

Narodna banka Srbije obavestila je Međunarodni monetarni fond da namerava da prevremeno otplati oko 500 miliona dolara duga, od ukupno oko 962 miliona dolara koji su povučeni po osnovu trogodišnjeg aranžmana.

Info

Izvor: B92, Beta, Danas

Utorak, 16.05.2006.

16:13

Default images

U pismu koje je guverner NBS Radovan Jelašić uputio Generalnom direktoru MMF Rodrigu de Ratu navodi se da visoka devizna likvidnost omogućava da se već u junu, ranije otplati, oko 242,7 miliona dolara.

U zavisnosti od makroekonomskih kretanja, a očekuje se da će devizne rezerve u ovoj godini i dalje rasti, u septembru ili oktobru usledila bi još jedna otplatna rata u istom iznosu, navodi se i dodaje da će dalja dinamika prevremene otplate zavisiti od procene ekonomskih i platnobilansnih kretanja.

Kako navodi NBS, visoka devizna likvidnost - sa nivom deviznih rezervi koje su krajem aprila premašile 7,2 milijarde dolara i obezbeđuju veću od planirane pokrivenost uvoza od 7,6 meseci.

Dinkić podržava Jelašića

Ministar finansija Mlaðan Dinkiæ podržao guvernera u prevremenoj otplati, ali nije za skoro sklapanje novog aranžmana
Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio da će vlada podržati inicijativu Radovana Jelašića da se MMF-u vrate krediti pre vremena, uz objašnjenje da su ti krediti pomogli Srbiji u prvih nekoliko godina tranzicije i da više nema razloga zadržavati taj novac.

"Imajući u vidu da je nivo deviznih rezervi 7,3 milijarde dolara i da su kamate koje se plaćaju na ostatak duga MMF-u daleko veće od kamata koje Narodna banka Srbije dobije držanjem tih deviza u bankama u inostranstvu - isplati se vratiti prevremeno dug MMF-u", kaže Dinkić.

MMF dolazi u junu

Guverner Jelašić ističe da je prevremena otplata duga potvrda da je kontinuirana finansijska podrška MMF-a imala vitalan značaj za proces reformi u Srbiji i izražava spremnost za nastavak bliske saradnje sa tom insitucijom. Za razliku od njega, ministar finansija Dinkić je na jučerašnjem otvaranju menifestacije “Nedelja srpske privrede” na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, naglasio da Srbiji nije potreban novi aranžman sa MMF i da bi o tome trebalo misliti nakon izbora i formiranja nove Vlade.

Delegacija MMF dolazi u Srbiju u junu gde će voditi razgovore sa vlastima Srbije o sprovođenju ekonomskog programa i nastavku strukturnih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: