Slovenija uskoro u evrozoni?

Evropska komisija danas odlučuje da li će Litvanija i Slovenija sledeće godine ući u evrozonu.

Info

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

14:32

Default images

Očekuje se da će Slovenija dobiti dozvolu, dok će Litvanija verovatno da sačeka još jednu godinu zbog inflacije koja je viša od dozvoljene u zemljama EU.

Zvaničnici EU ponovo su pohvalili Sloveniju za ostvarenje standarda koji je u okvirima stabilnosti evrozone.

Inflacija u Litvaniji je 2,63 odsto dok je granica za EU 2,6 odsto. Inflacija u ovoj zemlji podstaknuta je brzim ekonomskim rastom, koji je dostigao 7,5 odsto BDP-a prošle godine.

Pravila evrozone nalažu da kandidati ne smeju da imaju inflaciju koja odskače više od 1,5 odsto u odnosu na prosek zemalja EU sa najnižim inflatornim stopama, pored ostalih ograničenja kao što su deficit, dugovi, kamatne stope i stabilnost valute.

Inflacija u Švedskoj je najniža u EU, 0,9 odsto, ali ona nije članica evrozone. Komesar EU za monetarnu politiku Žoakin Almunia očekuje da će se čvrsta pravila evrozone poštovati. On smatra da snižavanje kriterijuma može prouzrokovati probleme kada za ulazak u evrozonu konkurišu veće zemlje kao što su Mađarska i Poljska.

Ljubljana zadovoljava ekonomske kriterijume evrozone, sa inflacijom od 2,4 odsto u februaru.Ministri finansija u evrozoni finalnu odluku o novim članovima evropskog kluba doneće na sastanku 11. jula.

Estonija se takođe pripremala da uvede evro od januara 2007., ali proces je stopiran zbog visoke inflacije koja je u 2005. godini iznosila 4,1 odsto. Da bi smanjila inflaciju estonska vlada će odložiti povećanje taksi na alkohol i cigarete do januara 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: