Info

Petak, 22.09.2006.

14:00

Koalicija za ukidanje američkih viza

Češka je formirala Koaliciju za ravnopravnost u režimu viza u kojoj zajedno sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Letonijom, Litvanijom i Estonijom pokušava da u roku od dve godine izdejstvuje ukidanje viza za putovanje državljana tih zemalja u SAD.

Izvor: Beta

Default images

Asimetrični vizni režim, u kojem građani SAD u sve postkomunističke nove članice Evropske unije putuju bez viza, a takozvani "novi Evropljani" izuzev Slovenaca, moraju da ih traže za SAD, Česi doživljavaju kao poruku da su manje vredni, nižerazredni članovi EU.

"Vršićemo pritisak da se ukine ta očigledna diskriminacija, a ja računam da ćemo za godinu ili dve imati rezultate", rekao je šef češke diplomatije Aleksandar Vondra. "Ukidanje viza bila je kompenzacija za to što Slovenija nije primljena u NATO u prvom krugu proširenja", kaže Vondra koji smatra da nema razloga da SAD takvu političku odluku ne donesu i za ostale nove članice EU.
Šefovi diplomatija zemalja Višegradske četvorke i Baltičke trojke dogovorili su se da će zajednički lobirati za ukidanje viza na isti način kao što su vodili kampanju da budu primljeni u NATO.

Zajednička akcija pokazuje prve rezultate u drugoj oblasti koju doživljavaju kao simptom "drugorazrednog članstva" - pretnji da zbog tehničkih kašnjenja neće u planiranom roku naredne godine ući u šengenski prostor bez kontrole unutrašnjih granica EU.

Portugalija je juče na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU predložila da osam novih članica uđe u stari šengenski sistem, koji je jednostavniji i ne traži od policija da u tolikoj meri razmenjuju informacije. "Tehničke prepreke bi tako bile otklonjene. Ostale bi samo političke prepreke, a njih ne mogu da zamislim. Bile bi javno priznanje da je proširenje bilo greška", kazao je češki ambasador u EU Jan Kohout.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: