Sreda, 18.06.2008.

02:16

Vera Zvonareva

Vera Zvonareva je jedna od čak sedam Ruskinja u prvih 20 teniserki na WTA listi. Ima 23 godine, profesionalac je od 2000. i za nepunih osam godina uspela je da osvoji šest titular. Trenutno je 13. teniserka sveta, a najbolju poziciju imala je u avgustu 2004. godine kada je bila na devetom mestu. Zvonareva bi sigurno tokom karijere imala mnogo više uspeha da nije bilo puno problema sa povredama, pre svega levog ručnog zgloba.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Default images

Tekuću sezonu počela je četvrtfinalom u Ouklendu, a razočarenje je stiglo na prvom gren slemu sezone kada je u prvom kolu poražena od Japanke Sugijame. U februaru se povukla sa turnira u Parizu i Antverpenu zbog povrede članka, a i u nastavku sezone imala je dosta problema sa zdravljem zbog kojih je propustila turnire u Amelija Ajlendu i Birmingemu. Ipak, ova sezona je za Zvonarevu do sada uspešna pošto je igrala polufinale u Majamiju, finale u Čarlstonu, a u Pragu je kao prva kosturašica uspela da osvoji svoju šestu titulu u karijeri.

U svojoj prvoj sezoni na WTA turu igrala je na turniru u rodnoj Moskvi gde je u drugoj rundi poražena od Ane Kurnjikove nakon što je u prvoj pobedila Elenu Bovinu. Sledeća sezona nije bila preterano uspešna za Zvonarevu pošto je uspela da uđe u glavni žreb na samo dva turnira (Moskva i Majami), ali je zato 2002. bila godina njenog proboja u vrh ženskog tenisa.

Tu sezonu završila je u prvih 100 na svetu. Igrala finale na turniru u Palermu (poraz od Dijaz-Olive), polufinala u Varšavi i Sopotu i četvrtfinale u Bolu.
Ipak, najveće rezultate napravila je na najvećim turnirima. Na Rolan Garosu je kao kvalifikant stigla do četvrtog kola, i posle turnira u Parizu skočila je sa 142. na 90. poziciju na WTA listi. Na Vimbldonu je stigla do drugog kola, a novi skok napravila je posle U.S. Opena gde je stigla do treće runde. Posle tog uspeha sa 57. došla je na 49. poziciju na listi.

Uspon ka vrhu Zvonareva je nastavila i 2003. godine. Sezonu je završila kao Top 20 igračica, a osvojila je i prvu titulu (Bol). U Strasburu, Beču i Lincu igrala je polufinala, a na čak devet turnira stala je u četvrtfinalu. Najznačajnija pobeda sezona stigla je na Rolan Garosu kada je pobedila Venus Vilijams pre nego što je u četvrtfinalu izgubila od Petrove u tri seta. Posle Rolan Garosa prvi put se našla u prvih 20 na svetu. U nastavku sezone igrala je četvrto kolo Vimblodona, a sa turnira u San Dijegu i Los Anđelesu povukla se zbog povrede lakta.

Naredne godine osvojila je turnir u Memfisu, pobedivši Mariju Šarapovu u polufinalu. U finalu protiv Lise Rejmnd gubila je 5:2 u trećem setu, ali se vratila i pobedila usput spasivši tri meč lopte. Na dva turnira te sezone igrala je u polufinalima (Sinsinati i Filadelfija), a čak šest puta zaustavljena je u polufinalu (Varšava, Rim, Istborn, San dijego, Montreal i Peking). Na pet turnira stala je u četvrtfinalu, a na Australijan Openu, Vimbldonu i U.S. Openu stigla je do četvrtog kola. Te sezone pobedila je tri Top 10 igračice (Kuznjecovu, Šarapovu i Kaprijati). Ipak, pored svih tih uspeha, Zvonareva će 2004. godinu pamtiti po tome što je prvi put u karijeri ušla među deset najboljih na svetu.

Sledeću, 2005. godinu, počela je dosta dobro, ali je drugi deo te sezone propustila zbog povrede članka. Te godine uspela je da odbrani titulu u Memfisu, ali je zbog omenute povrede sezonu završila kao tek 42. teniserka sveta.
Povratak je usledio naredne godine kada je osvojila dve titule. Prvi trijumf stigao je u Birmingemu pobedom nad Džekson u finalu posle dva taj-brejka, a drugu u Sinsinatiju. Na tom turniru bila je bolja od Serene Vilijams u polufnalu i od Slovenke Katarine Srebotnik u finalu. U Oklendu je poražena u finalu od Marion Bartoli, a u Haseltu je stala u polufinalu. Četiri puta stala je u četvrtfinalu, a na U.S. Openu osvojila je titulu u dublu pobedivši u finalu sestre Vilijams sa Natali Deši. Najbolji singl rezultat na gren slemu te godine bila je treća runda upravo na U.S. Openu. Ipak, problemi sa povredama nisu je mimoišli nit e sezone, pošto je zbog povrede zgloba propustila turnire u Eštorilu, Istbornu i Los Anđelesu.

Prošlu sezonu Vera je počela impresivno na pet od prvih osam turnira. Počela je finalom u Ouklendu (poraz od Jelene Janković), a zatim je stigla i do četvrtog kola na Australijen Openu kada je bolja od nje bila bila Šarapova). Posle je igrala četvrtfinale u Indijan Velsu, u Majamiju je stigla do četvrtog kola, a u Čarlstonu do polufinala kada je predala meč Dinari Safinoj zbog povrede zgloba.

U februaru se pratila među 20 najboljih na svetu, ali je zbog povrede iz Čarlstona morala da propusti turnire u Berlinu, Rimu, Rolan Garosu, Birmingemu, Vimbldonu, kao i većinu letnje turneje (Sinsinati, Stenford, San Dijego, Los Anđeles, Nju Heven i Toronto). Zbog povrede je ponovo ispala it Top 20, a povratak na teren usledio je na U.S. Openu gde je stigla do trećeg kola. Do kraja godine četiri puta je stigla barem do četvrtfinala.

Zvonareva je tenisom počela da se bavi sa šest godina. Igra uglavnom na osnovnoj liniji, a ona ističe da podjednako dobro igra na svim vrstama podloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: