Potvrđeno, Raikonen opet u Ferariju

Finac Kimi Raikonen vratiće se sledeće godine u Ferari, ekipu čije boje je prethodno branio od 2007. do 2009. godine.

Izvor: JT

Sreda, 11.09.2013.

14:05

Default images

Dogovor je postignut u poslednjih 48 sati, a šampion Formule 1 iz 2007. godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa italijanskim timom, zvanično je potvrdila 'Skuderija' u sredu.

Raikonen će se u Ferariju pridružiti Fernandu Alonsu, a zanimljivo je da je pre četiri godine morao da napusti ekipu upravo da bi napravio mesta za Španca.

"Ferari objavljuje da je postigao dogovor sa Kimijem Raikonenom. Finac će u naredne dve godine voziti u timu uz Fernanda Alonsa", stoji u saopštenju Ferarija.

33-godišnji Raikonen će zameniti Felipea Masa, koji napušta tim posle 11 godina. Brazilac je preko svog profila na društvenoj mreži Tviter objavio da od sledeće godine više neće biti vozač italijanskog tima.

Odluka Ferarija da dovede Raikonena, kada u timu već ima Alonsa, predstavlja drastičnu promenu filozofije u timu. Razlog za to je što je Ferari gotovo uvek imao jasnog prvog vozača u timu, što je od 1996. do 2006. godine bio Mihael Šumaher, a u poslednje četiri godine Alonso.
Beta/AP Photo/Luca Bruno
To će se sada promeniti, pošto je italijanska ekipa odlučila da ima dvojicu vozača koji će se boriti za prvo mesto u timu, da bi postigli veći uspeh. Takav slučaj je bio kada su Raikonen i Masa bili timske kolege od 2007. do 2009. godine. Mnogi će odluku Ferarija protumačiti kao da je urađena protiv Alonsa, ali je Španac istakao da prihvata odluku svog tima.

Svakako, svi ljubitelji Formule 1 sigurno jedva čeka kako će izgledati saradnja Alonsa i Raikonena u istom timu, posebno zato što obojica spadaju među najbolje vozače na svetu. Uz njih u toj grupi su i vozač Mercedesa Luis Hamilton i aktuelni šampion Sebastijan Fetel.

Alonsov odnos sa Hamiltonom u Meklarenu, 2007. godine, ostao je upamćen po turbulencijama, zbog čega je napustio tim već posle prve sezone, iako je imao ugovor na tri godine. Španac je od tada više puta istakao da u to vreme nije imao nikakav problem sa Hamiltonom, već sa timom, koji nije ispunio obećanja o statusu koji će imati u ekipi.
Beta/AP Photo/Luca Bruno
Od tada, Alonso je i u Renou i u Ferariju bio prvi vozač ekipe, a ostaje da se vidi da li će se to promeniti po dolasku Raikonena u tim. Finac je, ipak, poslednji vozač koji je italijanskom timu doneo titulu. Takođe, interesantno je da će italijanski tim sledeće godine prvi put kao timske kolege imati dvojicu šampiona još od 1954. godine, kada su za Ferari vozili Nino Farina i Alberto Askari.

Iz Ferarija su više puta istakli da ako odluče da zamene Masu, to će biti sa nekim vozačem koji bi mogao da postiže konstantnije rezultate, a poslednjih nedelja Raikonen se istakao kao glavni kandidat. Ipak, tu odluku je morao da odobri prvi čovek Ferarija Luka di Montecemolo.

Raikonen je imao mogućnost da ostane u Lotusu, ali tim nije mogao da mu pruži garancije koje je tražio za sledeću sezonu. Finac je tražio da mu ekipa obeća da će imati tehničke i finansijske resurse da bi se borio na samom vrhu 2014. godine. Nije pomoglo ni to što je Lotus kasnio sa isplatama Raikonenu ove godine.
Beta/AP Photo/Antonio Calanni
Finac će biti prvi vozač koji se vratio u Ferari od Gerharda Bergera. Austrijanac je napustio tim 1989. godine i otišao u Meklaren, a vratio se četiri godine kasnije. Kada je Raikonen otišao iz Ferarija na kraju 2009. godine, imao je još jednu godinu ugovora sa italijanskim timom, ali je tada morala da se odrekne jednog vozača da bi se napravilo mesto za Alonsa.

U to vreme, Ferari je odlučio da zadrži Masu, koji je 2008. godine bio znatno bolji od Raikonena, ali i naredne sezone, dok nije doživeo težak udes tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske. Iako je bilo pitanje da li će se Brazilac oporaviti, tim je odlučio da ga se ne odrekne u takvim okolnostima.

U redovima Ferarija, koji je Raikonena doveo kao zamenu za Šumahera, tada su istakli da se Finac nije pokazao kao vođa. Takođe, verovali su da će im Alonso doneti ono što Raikonen nije. Iako je prethodnih sezona izgledalo da je odnos Španca i italijanskog tima idealan, ove godine je došlo do tenzija, a u Ferariju osećaju da će Raikonen biti veća podrška Alonsu, a da će u slučaju da Španac ne dođe do željenih rezultata sam ugrabiti priliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: