Fetel, najmlađi šampion u istoriji

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel u nedelju se upisao u istoriju kao najmlađi šampion Formule 1.

Izvor: JT

Nedelja, 14.11.2010.

17:02

Default images

Mladi Nemac je do titule došao trijumfom na velikom finalu sezone, Velikoj nagradi Abu Dabija, a pomoglo mu je i to što su njegovi konkurenti Fernando Alonso i Mark Veber kroz cilj prošli kao sedmi, odnosno osmi.

Iako je pred poslednju trku imao male šanse za titulu Fetel je fantastičnom vožnjom pokazao da je pravi vozač postao šampion. Mnogi će reći da je fer plej pobedio, ali istina je da je Fetel taj koji je pobedio.

Mladi Nemac je rođen u Hepenhajmu 3. jula 1987. godine, a već sa osam godina je počeo da se bavi kartingom, posle kog se takmičio Formuli BMW, Formuli 3 Evroserije i Svetskoj seriji Reno, da bi 2006. godine postao najmlađi test vozač u Formuli 1 kada ga je angažovao BMW Zauber.
© 2006-2010 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Fetel je potom godinu dana obavljao dužnost trećeg i rezervnog vozača te ekipe, da bi posle udesa Roberta Kubice u Kanadi, na narednoj trci, Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, dobio priliku da ga zameni. Svoj debi započeo je na sedmom startnom mestu, a kroz cilj je prošao kao osmi i tako upisao svoj prvi bod.

Pošto je Fetel bio deo Red Bulovog programa mladih vozača, kada je Toro Roso raskinuo ugovor sa Skotom Spidom, mladi Nemac je bio taj koji ga je zamenio od Velike nagrade Mađarske početkom avgusta 2007. godine. Te sezone veći rezultati su izostali, ali u svojoj drugoj sezoni, na legendarnoj „Monci“ Fetel je postao najmlađi pobednik u istoriji kada to baš niko od njega nije očekivao.

Još tokom te sezone i pre njegove pobede u Italiji bilo je poznato da će Fetel od 2009. godine zameniti Dejvida Kultarda u Red Bulu i već posle nekoliko trka u austrijskoj ekipi bio je najveći konkurent Džensonu Batonu u borbi za naslov šampiona. Britanac je tada zasluženo slavio, ali je mladi Nemac najavio da sledeće sezone neće posustati.
Poslednja trojica šampiona Formule 1 (Beta)
Tako je i bilo. Iako je imao velike probleme sa bolidom, uz svoje greške, Fetel je tokom ove sezone imao samo jedan cilj, a to je naravno bila titula. Na čak deset trka mladi Nemac je startovao sa pol pozicije, što znači da je više od polovine trka započeo sa prvog mesta, ali je kao prvi kroz cilj prošao u Maleziji, Valensiji, Japanu, Brazilu i Abu Dabiju, i to samo tri puta posle starta sa pola.

U svakom slučaju, Fetelovo ime zasluženo na kraju ove sezone staje rame uz rame sa ostalim velikanima koji su obeležili prethodnih 60 sezona do ovogodišnjeg šampionata. Sledeće sezone u šampionatu će biti čak petorica šampiona, što garantuje mnogo uzbuđenja, ali sigurno je da se mladi Nemac i sada najmlađi šampion u istoriji neće zadovoljiti samo jednom titulom već će od trke u Bahreinu krenuti u poteru za novom...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: