Fetel novi šampion Formule 1!

Trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija vozač Red Bula Sebastijan Fetel postao je najmlađi šampion u istoriji Formule 1.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 14.11.2010.

13:59

Default images

Fetel je pobedom na stazi „Jas Marina“ titulu obezbedio u vremenu od 1:39:36.837 sata, pošto je vodeći u plasmanu do poslednje trke Fernando Alonso kroz cilj prošao kao sedmi.

Mladi Nemac je tako ujedno postao 32. šampion Formule 1, a tek drugi vozač svoje zemlje kojem je to pošlo za rukom, pošto je pre njega sve to učinio samo Mihael Šumaher, ali rekordnih sedam puta.

Fetel je na zatvaranju sezone trijumfovao ispred dvojca Meklarena i ujedno dvojice svojih prethodnika Luisa Hamiltona i Džensona Batona, dok je njegov timski kolega Mark Veber, glavni Alonsov konkurent do trke u Abu Dabiju, bio tek osmi. Mladi Nemac je tako ujedno kompletirao odličnu sezonu za austrijsku ekipu, koja je još u Brazilu obezbedila titulu u konkurenciji konstruktora.
Beta
Od starta na stazi „Jas Marina“ je poveo Fetel, ispred Hamiltona, Batona, Alonsa, Vebera, Felipea Mase u Ferariju, vozača Vilijamsa Rubensa Barikela i Mihaela Šumahera u Mercedesu, ali je trka za sedmostrukog svetskog šampiona bila gotova već posle nekoliko krivina. Šumaher je vrlo brzo posle starta proklizao i okrenuo se na stazi, a na njega je naleteo vozač Vitantonio Liuci u bolidu Fors Indije. Iako je incident izledao strašno, jer se Liucijev bolid zaustavio na nekoliko centimetara od Šumaherove kacige obojica su bez problema izašli iz svojih bolida.

Zbog tog incidenta na stazu je izašao „sejfti kar“, koji je na njoj ostao do šestog kruga, i tada je Fetel uspeo da se malo odvoji od Hamiltona, a sledili su Baton, Alonso, Veber i Masa. Uzbuđenja su bar u prvih nekoliko krugova po nastavku akcije izostala, a samo je vozač Renoa Robert Kubica uspeo da pretekne Adriana Zutila u bolidu Fors Indije u borbi za deveto mesto.

Posle restarta Fetel je krenuo da niže najbrže krugove i do desetog kruga povećao je prednost u odnosu na Hamiltona na oko dve sekunde. U međuvremenu, Veber je imao mali kontakt sa zaštitnom ogradom u pokušaju da stigne Alonsa, ali bez većih posledica po Australijanca. Ipak, Veber je od ekipe zatražio da uđe u boks i to je učinio u 12. krugu, umesto posle 14, kako je Red Bul prvobitno planirao, a na stazu se vratio kao 16.
© 2006-2010 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Vrlo brzo i Fetel je upao u probleme, pošto je Hamilton počeo da ’skida’ po šest desetinki po krugu i već u 13. krugu mu se potpuno približio, ali tada još nije imao pravu priliku da ga izazove. Krug kasnije Masa je drugi među vozačima koji su bili pri vrhu otišao u boks i vratio se iza Vebera, koji je ubrzo napredovao za jedno mesto pošto je pretekao vozača ekipe Toro Roso Haimea Algersuarija.

Alonso je na zamenu pneumatika otišao u 16. krugu i na stazu se vratio odmah ispred Vebera, baš u trenutku kada je Australijanac krenuo da niže najbrže krugove na trci. Fetel je do tada već uspeo da se malo odmakne od Hamiltona, dok su njih dvojica već ostvarili prednost od pet sekundi u odnosu na Batona.

Od 20. kruga Alonso se potpuno približio Petrovu, koji je držao deseto mesto, dok ga je Veber pratio. Španac, ipak, nikako nije uspevao da se nađe ispred ruskog vozača, iako su mu iz tima poručivali da je od velike važnosti da to što pre učini. Alonso je u 23. krugu rizikovao u pokušaju da pretekne Petrova, ali je na kratko izleteo sa staze, ali se vrlo brzo vratio, dok mu se Veber približio.
Fonet
Krug kasnije, Hamilton je otišao na zamenu pneumatika i na stazu se vratio kao peti, iza vozača koji još uvek nisu bili u boksu. Fetel je isto učinio već u sledećem krugu i vratio se na stazu kao drugi, iza Batona, a ispred vozača Zaubera Kamuija Kobajašija, Kubice i Hamiltona. Samo nekoliko krivina kasnije, posle velike borbe Kubica je pretekao Kobajašija, kojem se Hamilton približio, a ubrzo ga bez većih problema i pretekao.

Hamilton je zatim krenuo u poteru za Kubicom, dok je Alonso nastavio da gubi vreme iza Petrova, a ponovo je imao i mali izlet sa staze. Kako Britanac nije nikako uspevao da se nađe ispred Poljaka, pojavili su se problemi sa prednjim levim pneumatikom, ali su mu iz boksa poručili da će u boks ponovo ići samo ukoliko to bude baš neophodno.

Posle nekoliko krugova bez uzbuđenja i nemogućnosti Hamiltona da pretekne Kubicu, odnosno Alonso Petrova, odluku o šampionu su i dalje držali u svojim rukama vozači Renoa. 20 krugova pre kraja vozači koji još uvek nisu išli na zamenu pneumatka su krenuli sa odlascima u boks, a među njima je bio i vodeći Baton, koji se na stazu vratio kao četvrti, iza svog timskog kolege.
Beta
Iako su Alonsa iz boksa ohrabrivali da krene u napad, Alonso to nikako nije uspevao da to i učini, a Kubica, koji još uvek nije išao u boks je došao do tolike prednosti da i kad ode na zamenu pneumatika može da se vrati ispred Španca. Devet krugova pre kraja Kubica je napokon otišao u boks i vratio se kao šesti, ispred timskog kolege i Alonsa.

Alonso je do kraja trke bezuspešno pokušavao da pretekne Petrova, ali bez uspeha, pa su u Red Bulu mogli da počnu da slave pobedu i titulu za Fetela, ispred Hamiltona i Batona, a iza njih su sledili Niko Rozberg u Mercedesu, Kubica, Alonso i Veber, dok su osvajače bodova kompletirali Algersuari i Masa. Poslednju trku sezone završili su i Nik Hajdfeld u Zauberu, Barikelo, Zutil, Kobajaši, vozač ekipe Toro Roso Sebastijan Buemi, Niko Hilkenberg u bolidu Vilijamsa, vozač Lotusa Heiki Kovalainen, Lukas Di Grasi u Virdžinu, i dvojac Ispanja rejsinga Bruno Sena i Kristijan Klien, dok su pored Šumahera i Liucija, koji su svoju trku završili u prvom krugu, odustali i Jarno Truli u Lotusu i vozač Virdžina Timo Glok.
© 2006-2010 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Na kraju treba reći da je Alonso imao titulu u rukama posle nekoliko krugova, ali ju je izgubio ne samo zbog loše taktike tima, već i nemogućnosti da tokom čak 35 krugova pretekne Petrova. Fetel je na kraju sezonu završio sa 256 bodova, četiri više od Španca, dok je Veber sakupio 242. U konkurenciji konstruktora Red Bul je sezonu završio sa 498 bodova, ispred Meklarena sa 454 i Ferarija sa 396.

S druge strane, Fetel je bio besprekoran u Abu Dabiju i na kraju je zasluženo došao do titule, svoje prve, prve za Red Bul i prve za neku austrijsku ekipu u Formuli 1. Neki će reći da je odbijanje Red Bula da svojim vozačima nametne timske naredbe, odnosno fer plej pobedio, ali se na kraju samo titule pamte, a Fetel je zasluženo slavi.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Bahreina na stazi „Sakir“ 13. marta.
© 2006-2010 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:39:36.837
2. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + 10.162
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 11.047
4. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 30.747
5. Robert Kubica (Poljska) Reno + 39.026
6. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + 43.520
7. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 43.797
8. Mark Veber (Australija) Red Bul + 44.243
9. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + 50.201
10. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 50.860
11. Nik Hajdfeld (Nemačka) Zauber + 51.551
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + 57.606
13. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 58.325
14. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + 59.558
15. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + 1:03.178
16. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + 1:04.763
17. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + jedan krug
18. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + dva kruga
19. Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing + dva kruga
20. Kristijan Klien (Austrija) Ispanja rejsing + dva kruga
odustali:
Jarno Truli (Italija) Lotus
Timo Glok (Nemačka) Virdin
Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP
Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija

Konačan generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 256
2. Fernando Alonso 252
3. Mark Veber 242
4. Luis Hamilton 240
5. Dženson Baton 214
6. Felipe Masa 144

Konačan generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 498
2. Meklaren 454
3. Ferari 396
4. Mercedes GP 214
5. Reno 163
6. Vilijams 69

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: