Mali N velika polemika

Pred novu sezonu u srpskom auto-moto sportu vodi se velika polemika o limitu godinu u klasi Mali N, gde se početnici takmiče u Jugu 55 sa neznatnim prepravkama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

16:25

Default images

Poslednjih nekoliko sezona važilo je pravilo da takmičari stariji od 27 godina ne mogu da učestvuju u klasi mali N, ali sa aneksom da ko osvoji šampionsku titulu sledeće sezone mora da pređe u jaču klasu, bez obzira da li ima manje od 27 godina.

Odluka o limitu godina doneta je kako bi se početnici zaštitili od storosedelaca u klasi Mali N, koji su sezonama suvereno zauzimali nekoliko prvih pozicija. Novi automobilisti nisu imali šansu da se istaknu i u realnoj konkurenciji pokažu šta znaju i umeju. Veteranima novajlije nisu smetale, ali se ne može reći da je bilo i obrnuto.

Pošto većina takmičara direktno uskače u Juga, bez učešća u školi vožnje, kartingu, teže im je da se u žestokoj konkurenciji istaknu i skrenu pažnju potencijalnih sponzora na sebe. Kao posledica date situacije jedan deo debitanata se tokom sezone ili na kraju oprosti od učestvovanja na auto trkama, što pokazuje da je to sport iziskuje veliku količinu novca.

Kako je globalna finansijska kriza ozbiljno pogodila auto industriju posledice na srpski auto-moto sport su jasne. Takav razvoj situacije uslovio je da se ponovo poteže pitanje limita godina u klasi 6. Činjenica je, da veliki broj konkurentnih automobila trune u garažama, dok stariji vozači bez ozbiljnih budžeta nemaju šta da traže u jačim klasama, a rado bi se trkali. Da li bi izmena pravila za klasu 6, zbog novonastale situacije značajno popravila stanje stvari, pokazaće vreme, ali pod uslovom da čelnici Sporstkog automoto saveza Srbije razmotre zahteve jednog dela vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: