Najteža brdska trka na Staroj planini

Na Staroj planini ovog vikenda održana je najteža brdska trka u Srbiji na kojoj se u tri kategorije nadmetalo 140 takmičara.

Izvor: ÐN

Utorak, 09.06.2015.

09:18

Default images
Stara planina (Tanjug / Aleksandar Æiriæ)

Takmičenje je bilo međunarodno, a na Staroj planini našli su se učesnici iz Portugala, Rusije, Velike Britanije, Makedonije i drugih zemalja.

U ambijentu netaknute prirode Parka prirode Stara planina održana je treća po redu brdska trka u kojoj su se takmičarinadmetali na 20, 85 i 122 kilometara. U najtežoj kategoriji učesnici trke su savladali visinsku razliku od čak 5.600 metara što dovoljno govori o težini i kompleksnosti staze na jednoj od najlepših, ali i najusrovijih planina u Srbiji.

Po rečima organizatora trke Marka Nikolića, iz Saveza ekstremnih sportova, trka je krenula sa područja opštine Knjaževac sa Babinog zuba.

"Po sjajnom vremenu i na surovom terenu 140 takmčara iz deset zemalja je odmerilo snage na tri distance. Najkraća na 20 kilometara sa 1.400m uspona, srednja na 85 kilometara koja ima 4.100m uspona i najduža na 122km sa 5.600 metara uspona. Dve duže distance se boduju za nezvanično svetsko prvenstvo – popularni „Ultra trejl Mont Blana", rekao je Nikolić za Tanjug.

U konkurenciji na 20 km je pobedio Marjan Bonev iz Makedonije sa vremenom od 121 minuta, iza njega dolazi Saša Momić pa Džeremi Lang iz Britanije, dok je kod žena pobedila Nela Lazarević iz Niša sa vremenom 2 sata i 45 minuta. Drugo mesto osvaja Maja Dražić, treće Tamara Šekerovic.

Na 85 kilometara pobedu odnosi Jovica Jovančev iz Makedonije sa vremenom 10 sati i 16 minuta, iza njega stiže Pedro Konde iz Portugalije i naš Đorđe Dukić. U ženskoj konkurenciji Ivana Samardžija pobeđuje sa vremenom 17 sati i 54 minuta. Drugo mesto osvaja Ivana Stanković a treće Biljana Tadić.

Prema Nikolićevim rečima, u muškoj konkurenciji na 85 kilometara prvi na cilj je stigao Rus Juri Štankov, ali bez validne overe na poslednjem punktu što ga je automatski diskvalifikovalo, ali je ipak Makedonac Jovica Jovančev, koji je stigao posle Rusa odlučio da podeli prvo mesto sa Rusom koji je stigao 16 minuta pre njega.

"Na najdužoj distanci od 122 kilometara, prava spartanska borba, nakon 17 sata i 36 minuta na cilj stiže Duško Momić, malo pre Vladimira Panića i Bojana Dulejana. U ženskoj konkurenciji Tanja Stojanovska odnosi pobedu sa rezultatom 28 sata i 45 minuta i time ponavlja uspeh iz 2014. Iza nje stižu Daliborka Dokić iz Hrvatske i Kristina Nagi iz Madjarske", kaže Nikolić i dodaje da je uporedo sa ovom trkom, održana i jedina mauntinbajk trka u Srbiji na 24 sata. Prvo mesto je osvojio Aleksandar đurovic, drugo mesto osvaja Milan Nešić, a treće Nenad Rančić.

sumirajući treću po redu najtežu avanturističku trku na Staroj planini Nikolić kaže da je prezadovoljan postignutim rezultatima, ali i vremenskim uslovima koji su išli na ruku takmičarima za razliku od prethodnih godina.

"Jaka konkurencija, mnogo bolja prolazna vremena takmičara, prelepa netaknuta priroda i pravi izazov po našem najdužem planinskom vencu. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali a posebno Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac, Falkenštajner hotelu, parku prirode Stara planina, planinarskim klubovima Vidlič iz Pirota, Babin zub i Železničar iz Niša, restoranu Plaža, Hydrostaru i volonterima", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: