Dirk Novicki – takav igrač jednom se rađa

Završnica je finala evropskog prvenstva u košarci. Njegova reprezentacija gubi sa 15 poena razlike i trener ga povlači iz igre na tri i po minuta do kraja. Više od 18 hiljada gledalaca, uključujući i pristalice protivničke selekcije, spontano ustaje na noge i počinje da aplaudira. Iskrene ovacije božanskom umeću i nadstvarnoj lakoći sa kojom Dirk Novicki igra košarku. Umetnik grli redom saigrače, trenere i fizioterapeute, a zatim odmahuje publici. Nedostajao je jedino naklon, pa da se svi osetimo kao u Epidaurusu.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 25.08.2010.

17:39

Default images

Novicki je jedan od najkompletnijih košarkaša današnjice. Visok je 213cm, težak 111 kg i prirodna mu je pozicija krilnog centra, mada se po potrebi snalazi i u ulogama krila i centra. Jeste fraza, ali za njega nema tajne u košarci i prilično je teško izdvojiti neki aspekt njegove igre kao najbolji.

Za svoju građu neverovatno kontroliše loptu i zapanjujuće je brz i okretan. To mu omogućuje da često igra licem ka košu, a njegov zaštitni znak postao je šut u padu iz okreta, kojim je nebrojeno puta rešavao utakmice u korist svog tima. Ima ruku ’meku’ kao najbolji bek i postao je tek peti košarkaš u istoriji NBA lige koji je u sezoni šutirao minumum 50% iz igre, 40% za tri poena i 90% sa linije penala. To se dogodilo 2006/2007. kada je Dirk i proglašen za MVP-ja sezone sa prosečno 24,6 poena, 8,9 skokova i 3,4 asistencije.

Nepogrešiv je sa linije penala, ubojit za tri poena, a veoma dobro reaguje i kada ga udvajaju. Upravo posle takvih situacija dolazi najveći broj njegovih asistencija. U zavisnosti od karakteristika direktnog rivala, veoma efektno može da odigra i leđima ka košu, kada neretko koristi i polaganje levom rukom. Praktično ga je nemoguće braniti jer zbog atletskih dispozicija može uvek da šutira preko ruke, tako da najviše od njegovog raspoloženja zavisi koliko će dobro odigrati.
Jedina boljka u njegovoj igri je nešto slabija odbrana, za koju se može reći da je prosečna, ali ne i loša. Ima izražene liderske karakteristike i ne plaši se da preuzme odgovornost u ključnim momentima. U svakom slučaju, svojim revolucionarnim kvalitetima Novicki je košarci dodao još jednu dimenziju.

Dirk je rođen 1978. godine u Vircburgu, gradu na severu Bavarske. U klubu iz rodnog mesta Novicki je ponikao i igrao do 1998. godine. Njegov talenat nije prošao neprimećeno od strane evropskih i američkih skauta, pa je iste godine Novicki biran kao deveti pik na draftu od strane Milvoki Baksa. ’Jeleni’ su potom napravili kardinalnu grešku i trejdovali ga u Dalas Meverikse za Roberta ’Traktora’ Trejlora.

Ostalo je istorija, Dirk je postao živa legenda kluba i prvi je ikada po broju postignutih poena i uhvaćenih lopti. Već deset sezona u nizu Novicki ubacuje bar 21,8 poena po utakmici, on je jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je prvi strelac tima deset godina, a da pritom tim svake godine ima 50 i više pobeda.

Ipak, ostaje žal što ’Divljoj Teladi’ još nije doneo šampionski prsten. Najbliži tom podvigu bili su 2006. godine, ali Majami je u finalu NBA lige bio bolji sa 4-2 u pobedama.
Novicki je vođa reprezentacije Nemačke od Evropskog prvenstva 2001. godine u Turskoj. Već tada je bio najbolji strelac šampionata sa 28,7 poena po meču, a polufinale je ’pancerima’ izmaklo nakon poraza od domaćina u četvrtfinalu posle produžetka. Godinu dana kasnije Dirk je Nemačkoj doneo prvu medalju – bronzu na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, a tada je bio najbolji strelac i MVP turnira.

Godine 2003. Novicki je povredio stopalo i na EP je pružao promenljive partije, pa se Nemačka nije ni plasirala na Olimpijske igre u Atini.

Iskupljenje je došlo u Beogradu, kada su predvođeni fantastičnim Novickim ’panceri’ osvojili srebrnu medalju. U polufinalnom meču sa Španijom Dirk je pogodio odlučujući šut na četiri sekunde do kraja, ali u finalu sa Grcima nije imao snage. Ponovo je izabran za MVP-ja turnira sa prosečno 26,7 poena i 10,8 skokova. Aplauze sa početka teksta, koje je doživeo u Beogradskoj areni, Novicki je kasnije opisao kao najlepši momenat u profesionalnoj karijeri.

Učestvovao je i na sledeća tri velika takmičenja i bio je najzaslužniji što se Nemačka prvi put od 1992. godine plasirala na olimpijske igre. Novicki nije igrao ni prošle godine u Poljskoj, pa će SP u Turskoj biti Nemcima drugo uzastopno takmičenje bez njega.

Iluzorno je i naglašavati koliko će Nemcima nedostajati Novicki, ali za utehu im je činjenica da je Dirk obećao da će igrati dogodine na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: