Erazem Lorbek – u Poljskoj izrastao u vođu

Razgovarao je sa selektorom Memijem Bečirovičem i rekao mu da neće igrati na Svetskom prvenstvu u Turskoj kako bi se odmorio od naporne sezone i zalečio sitne povrede. Šteta, jer Erazem Lorbek bio je najbolji igrač ’Dežele’ na prošlogodišnjem EP u Poljskoj i turnir u Maloj Aziji bio je idealna prilika da Slovenci konačno ’dojure’ medalju za kojom žude već duži period. Bez Lorbeka, izvesno je, sve će ići mnogo teže.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 25.08.2010.

17:16

Default images

Svojim talentom i fizičkim predispozicijama Lorbek je još kao mladić privukao pažnju ozbiljnih evropskih i NBA klubova. Dugo vremena je brusio i usavršavao svoju igru, a imao je i odlične uslove jer od 19. godine igra Evroligu. Sada se može reći da je Erazem izrastao u modernog i kvalitetnog krilnog centra/centra, jednog od najboljih u Evropi.

Lorbek se odlikuje natprosečnom košarkaškom inteligencijom i ima istančan osećaj za dodavanje s obzirom da je centar visok 210cm. Zbog brzinske prednosti u odnosu na većinu igrača na svojoj poziciji, često se okreće licem ka košu i tako pokušava da poentira.

Tokom godina je nabacio i malo mišićne mase, što mu uz dobru leđnu tehniku omogućuje da efikasno igra i pravu centarsku igru, leđima ka košu. Ima dobar šut za tri poena i na taj način može da raširi odbranu protivnika. Na prošlogodišnjem EP imao je prosečno 16,4 poena i 7,4 skoka, a preuzimao je i ulogu lidera, dobijao loptu u ključnim trenucima, što mu ranije nije bila odlika.
Čini se da fantastične partije na reprezentativnom nivou nije uspeo u potpunosti da iskoristi za bolji klupski položaj. Barselona je imala trofejnu sezonu, a Lorbek je prosečno beležio 8,6 poena i 4,1 skok u Evroligi. To je sasvim solidna statistika, ali utisak je da Erazem nije među prvim napadačkim opcijama Barselone. Daleko od toga da je iza njega loša godina, ali još bolje partije očekuju se sledeće sezone.

Erazem Lorbek rođen je 1984. godine u Ljubljani, a profesionalnu karijeru započeo je u Olimpiji. Period 2003-2006. godine igrao je za tadašnji Skiper iz Bolonje, a u prvoj sezoni Evroliga mu je dodelila nagradu ’zvezde u usponu’. Na NBA draftu 2005. godine kao 51. pika birali su ga Indijana Pejsersi.

Posle epizoda u Unikahi i Benetonu, Lorbek se igrajući za Lotomatiku (2007/2008.) afrimisao kao igrač, što ga je preporučilo moskovskom CSKA. Sa ’armejcima’ je dogurao do finala Evrolige ubacujući 12 poena po meču, uz pet skokova, zbog čega je izabran u drugu idealnu postavu Evrolige.

Prelazak u Barselonu bio je kruna sveg dotadašnjeg rada i pred Lorbekom je, ako ga zdravlje posluži, barem još pet-šest godina vrhunske košarke.

Prošao je sve mlađe reprezentativne selekcije i nastupao na tri prethodna evropska šampionata u seniorskoj konkurenciji. Neće ga biti u Turskoj, ali je već potvrdio učešće na EP sledeće godine kako bi pomogao reprezentaciji da se prvi put u istoriji plasira na olimpijske igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: