Pravi izbor Marije Šarapove

U svakom porazu i padu postoje dva izbora. Marija Šarapova je napravila pravi.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Nisam njen navijač, njena igra nije me nikada fascinirala. Ni lepota. Svakako nema puno lepših i zgodnijih teniserki, ali meni to prosto nije relavantna kategorija u svetu sporta.

Marijin posao, kako bi se modernije reklo, core business, je tenis. Igrala ga je sasvim pristojno, i više od toga. Pet Gren slem titula, bar po jednom na svakom turniru, još trideset pobeda na turnirima, jedna olimpijska medalja. Za svako poštovanje.

Izgled joj je doneo i ozbiljnu zaradu od marketinga, ozbiljnu u ozbiljnim svetskim razmerama. Od procene do procene, neka bude 300 miliona dolara. Da ne bude zabune, zaradila. Nije ukrala, otela, uzela na prevaru.

Zbog novca koji je zaradila, arogancije za koju su je mnogi optuživali, povremenih ispada pred novinarima, ima onih koji je baš ne vole.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Zbog "slovenske duše", dugih nogu i osmeha, onih koji je vole. Sasvim uobičajeno za veliku zvezdu, a Šarapova jeste to.

A, kako život zna da skocka, najznačajniji trenutak karijere, iz ove perspektive, nije nijedna pobeda, nijedna povreda, finale Fed kupa prošle sezone.

Turnir koji je promenio njen život je Melburn, ove godine. "Pala" je na doping testu, kao najveća zvezda tenisa kojoj se nešto tako desilo.

Kako smo saznali?

Najavila je konfereniju za medije, iz njenog tima su najavili da će saopštiti nešto važno. Povlačenje, posle slabe sezone? Nije. Doping jeste.

Izašla je pred ljude i kamere i rekla da "zna da će snositi posledice za ono što je uradila", da ne želi da završi karijeru na takav način i da se "nada da će dobiti šansu da ponovo zaigra".

Prilično jednostavno. I nimalo lako.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Možda je upotreba dopinga, ako nije bilo iz nehata, čist bezobrazluk, možda je sve zajedno strašno i sramno, možda nema mesta ni razumevanju ni oproštaju.

Ali će se iz ovog slučaja pamtiti dve stvari, ime leka koji je koristila – Meldonijum, ne na neko duže vreme, takva imena dođu i prođu...

Druga stvar je važnija, i vredi je zapamtiti. Marija Šarapova je prva sportistkinja koja nijednog trenutka i na bilo koji način nije pokušavala da objasni šta se dogodilo.

Mogla je, sigurno je mogla da nađe savetnike, lobiste, moglo je dugo da se priča, nagađa, polemiše. Negira i relativizuje. Nije to izabrala.

Izašla je i rekla da je pogrešila i da joj je žao.

Što se mene tiče, dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.