Rajko Prodanović: ''Zadovoljan učinkom u reprezentaciji''

S obzirom da je iz Gajdobre, mesta nedaleko od Bačke Palanke, bilo je logično da odabere rukometni klub Sintelon. Međutim, Rajko Prodanović smatrao je da svoj talenat može mnogo bolje da razvije u Jugoviću iz Kaća. 21-godišnji rukometaš je došao u Kać 2001.godine zajedno sa Dobrivojem Markovićem.

Nina Kolundžija
Podeli

’’Trebalo je da upišem školu u Novom Sadu. Sestra mi je već živela u Novom Sadu tako da sam lako odlučio da pređem u Jugović.’’

Prodanović je bio član kadetske reprezentacije Srbije i Crne Gore (igrači do 18 godina) koja je 2004. godine osvojila zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu i Svetskom prvenstvu u Kataru 2005. Već 2006. na šampionatu Evrope reprezentacija je zauzela tek četvrto mesto izgubivši od Danske u borbi za bronzu rezultatom 33:32. Sledeće godine, nacionalni tim Srbije nije uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo koje se u avgustu igralo u Makedoniji.

’’Nekoliko igrača nam je ostalo po pola godine van terena zbog povrede prednjih ukrštenih ligamenata tako da ja mislim da je to najveći uzrok. Tu pre svega mislim na Rnića i Nenadića. Ali opet ne možemo da tražimo opravdanje. Ekipa Rusije koja nas je izbacila bila je tamo sedma ili osma.’’

Selektor seniorske reprezentacije Srbije Jovica Cvetković počeo je prošle godine sa podmlađivanjem ekipe i očekuje se da će u budućnosti jedan od ključnih igrača biti upravo Prodanović. Nacionalna selekcija nije uspela da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2007. i Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008. U januaru ove godine reprezentativci su uspešno prošli prekvalifikacione mečeve i junu ih očekuje baraž sa Češkom za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009.

''Za sada sam zadovoljan igrom u A reprezentaciji. Mlada smo ekipa i mislim da će to vremenom doći na svoje.''

Prodanović je proglašen za najboljeg rukometaša Superlige Srbije za 2007. godinu. Igrači odlaze u inostranstvo veoma mladi jer smatraju da tako mogu da steknu bolju afirmaciju. Ovo je poslednja sezona koju Rajko igra u Jugović Unimetu pošto je potpisao ugovor sa Antekjerom i na leto odlazi u Španiju.

Jugović Unimet je sezonu počeo odlično. Dugo su bili na vrhu tabele. Međutim, pred kraj jesenjeg dela šampionata zabeležili su nekoliko neočekivanih poraza i pali su na osmu poziciju.

''Imali smo mnogo pehova ove sezone. Na početku smo bili kompletni, išlo nam je sve na ruku. Dobijali smo čak i neka teška gostovanja. Međutim, imamo bukvalno jednu postavu, osam debitanata, dosta nas je povređeno, ja sam takođe bio povređen. Ipak, držimo se u gornjem delu tabele i mislim da će to biti dobro.''

Iako je rukomet jedan od naših najtrofejnijih sportova, nismo uspeli da osvojimo medalju čak šest godina, a na poslednja dva velika takmičenja nismo obezbedili ni plasman. Ipak, momci koji su osvojili zlato na prvenstvima u Beogradu i Kataru daju nadu da bi ta situacija mogla da se promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.